Benjamin Netanyahu, discuţii cu Mircea Geoană. Israelul este îngrijorat de ameninţările Iranului

Întâlnire la nivel înalt între premierul Israeului şi numărul doi din NATO!

Benjamin Netanyahu l-a primit la Ierusalim pe Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. În cadrul întâlnirii dintre cei doi oficiali, au fost subliniate riscurile de securitate din regiune. Netanyahu a indicat Iranul drept principal pericol pentru Israel.

A fost punctată şi cooperarea excelentă dintre Israel şi NATO, pe care premierul Benjamin Netanyahu spune că doreşte să o sporească. În plus, prim-ministrul israelian l-a numit pe Geoană un „vechi prieten”.

„Sunt foarte bucuros să mă întâlnesc cu vechiul meu prieten, care este acum secretar general adjunct al NATO.

Avem relații excelente cu NATO și o cooperare excelentă și aștept cu nerăbdare să o sporim și mai mult. Avem mari oportunități pentru pace în zona noastră, dar avem și mari provocări, în principal din partea Iranului și, desigur, și din alte zone.

Israelul și NATO cooperează pe ambele fronturi, descurajând, sau înlăturând pericolele și profitând de oportunități”, a afirmat Benjamin Netanyahu.

În această perioadă, tensiunile dintre Israel şi Iran ating iar cote înalte. Teheran a lansat de curând o nouă serie de ameninţări la adresa Israelului. În acest context, vizita secretarului general adjunct al NATO la Ierusalim poate fi considerată o importantă mutare de forţă pentru Netanyahu.

Israel
SURSA FOTO: Dreamstime

NATO şi Israel sunt gata să lanseze un nou parteneriat în următoarele săptămâni

La rândul său, Mircea Geoană a vorbit despre provocările pe care state precum Iran, Coreea de Nord sau Rusia le reprezintă la adresa securităţii mondiale.

Geoană a vorbit şi despre viitorul parneriat ce urmează să fie semnat întrea NATO şi Israel, stat recunoscut pentru tehnica sa militară de vârf.

„Mă aflu aici pentru a marca un nou început într-un parteneriat foarte solid între NATO și statul Israel. Împărtășim multe dintre preocupările pe care le împărtășește Israelul.

Vedem că regimuri autoritare precum Iranul și Coreea de Nord și Rusia reprezintă provocări la adresa securității noastre atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu.

Sunt aici pentru a reconfirma interesul puternic pe care îl avem în a ne baza pe sofisticarea tehnologică excepțională a măreței dumneavoastră națiuni.

Conduc eforturile către inovație în cadrul NATO și, prin noul parteneriat pe care urmează să îl lansăm în următoarele câteva săptămâni, știu că ne vom construi parteneriatul și-l vom duce la nivelul următor”, a declarat secretarul general adjunct al Alianţei.

Relaţia Israel-NATO, veche de mai bine de 30 de ani

Reamintim că Israelul nu este membru NATO, însă este unul dintre aliaţii majori ai Alianţei Nord-Atlantice.

Colaborarea Israel-NATO datează de peste trei decenii. Cele două părţi colaborează în domenii cum ar fi știința și tehnologia, combaterea terorismului, pregătirea civilă, destructurarea armelor de distrugere în masă, pacea și securitatea.

În ultimul an, Israelul a devenit partener al operaţiunii NATO „Sea Guardian”. În plus, academia medicală militară a Forțelor de Apărare ale Israelului joacă un rol cheie pentru Centrele de pregătire și educație din cadrul Parteneriatului NATO.