Liderul opoziției din Israel, Yair Lapid, va anunța azi că poate forma noul Guvern. Beniamin Netanyahu e inculpat în mai multe procese și riscă ani grei de închisoare. Membrii coaliției anti-Netanyahu au primit amenințări cu moartea.
După 12 ani ca premier, domnia lui Benjamin Netanyahu ia sfârșit astăzi. O coaliție care acoperă aproape tot spectrul politic și etnic va forma noul Guvern și va cere aprobarea președintelui Rivlin în cursul dimineții.
Ultranaționalistul Naftali Bennett și centristul Yair Lapid vor fi premieri cu schimbul și vor avea susținere inclusiv de la unul dintre partidele arabe. Ideologia nou-formatei alianței e una simplă.
„În ebraică se spune „Lo-Bibi”, „Lo” înseamnă nu. Fără Bibi, asta e fixația. Să se scape de Bibi Netanyahu. Cel mai de extremă dreaptă și religios este Bennett. Urmează apoi extremă dreaptă Lieberman, dar Lieberman nu este religios, este laic convins. Lapid este laic convins fiind centrist. Și tot aici să ai și partidul de extremă dreaptă Meretz, care sunt niște pro-arabi ce nu îți poți imagina”, a explicat jurnalistul Mario Varga.
Inculpat în mai multe procese care îl pot trimite după gratii împreună cu soția, Beniamin Netanyahu încearcă să trimită votul în Parlament și să forțeze un al cincilea rând de alegeri. Dacă nu va reuși, noua coaliție va veni la putere cu oameni noi. Printre ei, și politicieni cu origini românești.
„Ayelet Shaked, omul lui Bennett și din partidul lui Bennett, a cărui părinți, o parte din familie, sunt originari din România. Benny Gantz, liderul Albastru-Alb, și el cu familie originară din România. Și mai este cineva, ministrul Finanțelor, care este originar din Republica Moldova”, a precizat Nado Mario Varga, transmite Alephnews.
Sfârșitul lui Netanyahu
Înfiinţarea acestei coaliţii ar marca, cel puţin pentru moment sfârşitul puterii lui Netanyahu, care a devenit premier în urmă cu 25 de ani, în 1996, reales apoi în post în 2009.
Judecat cu privire la corupţie în trei dosare, el este primul şef de Guvern israelian judecat penal în timpul mandatului, un proces care l-ar putea prinde din urmă dacă nu mai este premier.
Dacă Lapid prezintă un acord miercuri seara, el are la dispoziţie şapte zile să repartizeze portofoliile şi să obţină un vot de încredere în Parlament.