Benyamin Steinmetz, omul de afaceri implicat în proiectul Roșia Montană și dosarul Ferma Băneasa a fost reținut de autoritățile din Grecia. Acesta urmează să fie prezentat Procurorului de pe lângă Curtea de Apel Atena.
UPDATE
Deşi a fost reţinut la Atena, ulterior Beny Steinmetz a fost eliberat.
Avocatul Stavros Togias, cel care îl reprezintă pe afacerist, a reamintit că mandatul de arestare emis în România pe numele lui Steinmetz a fost declarat nul în mai multe ţări. Decizia a fost luată de către Grecia, Italia şi Cipru, dar şi de către reprezentanţii Interpol.
„Autoritățile de pe aeroportul Eleftherios Venizelos, în urma unei cereri abuzive din partea autorităților române, au decis să-l aresteze pe omul de afaceri israelian Beny Steinmetz în timpul controlului pașapoartelor.
Decizia de reținere a domnului Steinmetz, legată de cazul său din România, constituie un flagrant abuz de procedură din partea autorităților române.
Este fără precedent pentru statul de drept din Grecia sau din orice altă țară respectată, ca un astfel de act administrativ să anuleze o decizie a justiției grecești, care se pronunțase definitiv și irevocabil împotriva extrădării sale în România, recunoscându-i dreptul de a călători liber”, precizează avocatul.
Ştirea iniţială
Benyamin Steinmetz, reținut pe Aeroportul din Atena
Benyamin Steinmetz, miliardarul israelian cunoscut pentru implicarea în afaceri controversate în România, precum proiectul Roșia Montană și dosarul Ferma Băneasa, a fost reținut duminică pe Aeroportul din Atena, la intrarea în Grecia.
Surse citate de Realitatea Plus afirmă că Steinmetz a sosit cu un zbor privat din Tel Aviv și urmează să fie prezentat Procurorului de pe lângă Curtea de Apel Atena.
Rețineri repetate, dar fără extrădare
Acesta nu este primul incident de acest fel pentru Steinmetz. Omul de afaceri a fost reținut în mai multe rânduri, atât în Grecia, cât și în Cipru, în baza unui mandat european emis de România. Cu toate acestea, autoritățile din aceste țări au refuzat extrădarea sa în România de fiecare dată.
În august 2023, Steinmetz a fost reținut pe Aeroportul Internațional Larnaca din Cipru, în urma unei colaborări între autoritățile române și cele cipriote. Mandatul european de arestare, emis de Curtea de Apel Brașov, a vizat implicarea sa în dosarul Ferma Băneasa, unde a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) din România, în decembrie 2020.
Cu toate acestea, Curtea de Apel de la Nicosia a decis împotriva extrădării sale în România, anulând o decizie anterioară.
Dosare și acuzații internaționale
Benyamin Steinmetz este implicat în mai multe dosare de corupție și infracțiuni economice internaționale. În România, a fost condamnat pentru constituirea unui grup infracțional organizat care a încercat să obțină în mod ilegal drepturi funciare asupra unor terenuri. Totodată, numele său a fost asociat și cu dosarul „Black Cube”, care viza spionarea fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.
Pe lângă condamnarea sa din România, Steinmetz mai are o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare aplicată de un tribunal din Elveția, în ianuarie 2023, fiind găsit vinovat pentru mituirea unor funcționari publici în Guineea. Aceste mite erau destinate obținerii de licențe de minerit în această țară africană bogată în resurse naturale.
Benyamin Steinmetz este unul dintre cei mai căutați indivizi de pe lista Interpolului și a Poliției Române. În ciuda implicării sale în multiple afaceri controversate și condamnărilor primite în diverse jurisdicții, Steinmetz a evitat până acum executarea pedepselor, datorită deciziilor instanțelor din diverse țări care au refuzat extrădarea sa în România.