Benzile desenate cu Tintin, acuzate de rasism în Marea Britanie

Tintin, aventurierul blond care poarta cititorul pe cele mai indepartate meleaguri, este acuzat in zilele noastre de...rasism. Cartile cu benzi desenate ce il au ca personaj principal pe Tintin sunt cel mai important produs de export al Belgiei si s-au vandut in intreaga lume in peste 200 de milioane de exemplare. Scandalul a pornit in Marea Britanie, unde un avocat ce dorea sa cumpere benzi desenate pentru copiii sai a dat peste volumul "Tintin In The Congo", in care mai multe

Tintin, aventurierul blond care poarta cititorul pe cele mai indepartate meleaguri, este acuzat in zilele noastre de…rasism. Cartile cu benzi desenate ce il au ca personaj principal pe Tintin sunt cel mai important produs de export al Belgiei si s-au vandut in intreaga lume in peste 200 de milioane de exemplare.

Scandalul a pornit in Marea Britanie, unde un avocat ce dorea sa cumpere benzi desenate pentru copiii sai a dat peste volumul "Tintin In The Congo", in care mai multe personaje d eorigine africana sunt jignite si caricaturizate ca cetateni de mana a doua, superstitiosi si subdezvoltati, in care nu exista decat bastinasi lenesi ce trebuie pusi la munca si violenta asupra animalelor. Britanicul a cerut librariei de unde a cumparat cartea sa scoata de la vanzare toate exemplarele.

Vestile sunt foarte proaste, intrucat DreamWorks, prin patriarhul sau Steven Spielberg planuia o trilogie Tintin, fiind atras de cele 3 miliarde de dolari pe care seria Stapanul Inelelor le-a incasat pe nerasuflate.

In Marea Britanie, Comisia pentru Egalitate Rasiala a cerut retragerea de pe rafturi a cartii, insa mai multe librarii au decis mutarea acestora in sectiunile dedicate adultilor. Mai mult, inclusiv politia a fost sesizata, care a trebuit sa inregistreze plangerea avocatului britanic drept un „incident rasial”, chiar daca vorbim despre o carte veche de peste o jumatate de secol.

Tintin In The Congo a sosit in Marea Britanie abia in 2005, la mai bine de 70 de ani de cand a fost pulbicata in limba franceza. Volumul a fost gandit ca facand parte dintr-o colectie si nu avea ca scop atragerea publicului foarte tanar, care nici nu cunoaste prea bine cine este Tinti, rerporterul-aventurier, cu parul blond.  Casa de editura responsabila pentru editia britanica sustine ca aceasta carte „simbolizeaza perfect perioada in care a fost scrisa si trebuie tratata ca atare”.

Sursa: AP