Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este ferm convinsă că benzina și motorina din țara noastră ar putea ajunge la cel mai mic preț din Uniunea Europeană. Declarația sa vine la scurt timp după ce Guvernul României a compensat prețul la carburanți cu suma fixă de 50 bani.
Benzina din România ar putea ajunge la cel mai mic preț din Uniunea Europeană
După ce Guvernul României a anunțat compensarea prețului la carburanți cu suma fixă de 50 bani, ministrul Energiei a devenit optimist că, în urma acestei decizii, țara noastră va avea cel mai mic preţ la combustibil din Uniunea Europeană, după Ungaria, stat care aplică o plafonare pentru piaţa internă.
„Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica Ordonanţa, sunt, de asemenea, convins că peste 80-90% din piaţă va aplica această Ordonanţă şi eu cred că românii vor vedea pe totemul staţiilor de benzină această reducere, ceea ce este foarte important, va plasa România, practic, după Ungaria, care are un preţ doar pentru piaţa internă plafonat la un preţ foarte mic şi deja au probleme cu aprovizionarea în staţiile de carburanţi, va plasa România cu cel mai ieftin preţ din Europa, vorbim de statele membre ale UE, puţin sub Bulgaria.
Din păcate, totalul consum de motorină este de 6,2 milioane de tone pe an, consumul de benzină este undeva la 1,7 milioane de tone pe an, producţia de motorină este undeva la aproape 4 milioane. Diferenţa se importă, iar cotaţiile sunt cotaţii internaţionale, nu ai cum să umbli acolo. O sincopă în aprovizionare ar crea probleme în staţiile de carburanţi, ar crea cozi, ceea ce se întâmplă în statele care au luat măsuri bruşte”, a explicat marți Virgil Popescu, fiind invitat la o emisiune TV.
Compensarea prețurilor la carburanți nu este obligatorie
Întrebat dacă benzinăriile sunt obligate să compenseze prețurile la carburanți, Virgil Popescu a răspuns ferm că această măsură nu este o obligativitate.
„Nu este vorba de o obligaţie şi de aceea spun că nu vom ajunge la o lipsă de aprovizionare pentru că nu e vorba de o obligaţie, de o plafonare. (…) Sunt convins că marile companii vor accesa. (…) Ultima scădere la pompă, de la 9,22 motorina, la 9,18, a fost făcută în urmă cu 4 zile, fără să fie această ordonanţă”, a clarificat ministrul Energiei.
Întrebat apoi despre posibilitatea ca oamenii din alte state europene să vină în țara noastră ca să cumpere combustibil ieftin, Virgil Popescu a răspuns că nu crede că România se va confrunta cu o asemenea problemă. El este ferm convins că niciun străin nu ar sta ore în șir la coada de la vamă doar pentru a cumpără benzină mai ieftină din România.
„A fost somată şi procedură de infrigement pentru că piaţa europeană este una liberă, nu poţi să introduci restricţii sau să introduci pe criterii economice anumite facilităţi doar pentru populaţia ta. Poţi pe ordine publică, poţi pe siguranţă naţională, dar aici vorbim de alte lucruri. Nu cred că vom avea această problemă să vină mulţi din ţările vecine. Nu cred că vom avea această problemă, să vină să alimenteze în România deoarece e mai ieftin decât în Germania, Cehia, Franţa.
În primul rând, pe drumul până aici. Haideţi să ne uităm la traficul de frontieră, la frontiera cu Ungaria, ungurii alimentează mai jos pentru cei care sunt cetăţeni maghiari, bulgarii sunt aproape cât noi. Nu se merită să faci faţă traficului de frontieră ca să vii să alimentezi”, a precizat ministrul Energiei.
Spre final, acesta a fost întrebat dacă prețul combustibilului va ajunge la 10 lei. La această întrebare, Virgil Popescu a spus că nu poate oferi un răspuns. „Haideţi să trecem de această vară, să vedem ce se întâmpă cu cotaţiile petrolului, cu războiul din Ucraina”, a completat ministrul Energiei, fiind prezent la Digi24.