În urmă cu două zile, compania a fost amendată cu 504 milioane de lei, peste 3% din cifra de afaceri pe 2010 a OMV Petrom SA şi OMV Petrom Marketing SRL, pentru că împreună cu alte patru companii de pe piaţă s-au înţeles în 2007-2008 să retragă de la comercializare sortimentul de benzină Eco Premium.

Amenzile totale aplicate de Consiliul Concurenţei se ridică la circa 880 milioane de lei, 205 milioane de euro, a anunţat, marţi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. Compania a anunţat că va ataca în instanţa amenda, considerând sancţiunea ca fiind nejustificată.

De la începutul anului OMV Petrom a aplicat trei modificări de preţuri. Prima a avut loc chiar de la 1 ianuarie, atunci când preţurile au crescut cu 2 bani/litru în cazul benzinei şi cu 9 bani la motorină. Atunci preţurile au fost modificate ca urmare a majorării accizelor la motorină şi a cursului valutar la care se calculează accizele în acest an, conform explicaţiilor oferite de Petrom.

A doua majorare a avut loc vineri, 6 ianuarie, când preţurile au crescut cu opt bani pe litru. Surse din piață au precizat atunci pentru capital.ro că majorarea a fost cauzată de creșterea cotației țițeiului și a produselor petroliere pe piața Platt’s din ultimele două luni şi ca urmare a creșterii tensiunilor din Iran.

Cea de-a treia majorare a fost aplicată joi, 12 ianuarie, începând cu ora 0:00. Toate sortimentele au fost scumpite cu 9 bani/litru, aceasta fiind cea mai mare majorare din acest an. Aşa cum se poate observa, OMV Petrom a aplicat trei majorări de preţuri în mai puţin de două săptămâni.

Cum explică Petrom majorarea preţurilor

Contactaţi de capital.ro, reprezentanţii companiei au menţionat că modificarea preţurilor nu are legătură cu amenda aplicată de Consiliul Concurenţei, ci are la bază evoluţia cotaţiilor produselor petroliere din ultimele două luni.

"Petrom este consecvent în aplicarea unei politici de preţuri care se bazează pe cotaţiile internaţionale ale benzinei şi motorinei. În plus, preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de competiţia de pe piaţa locală. Petrom nu a efectuat nici o modificare de preţ în perioada 5 noiembrie 2011 – 1 ianuarie 2012", ne-au explicat reprezentanţii Petrom.

În data de 1 ianuarie 2012, preţurile au crescut datorită exclusiv accizelor: a crescut atât nivelul accizei la motorină, cât şi valoarea accizei la motorină şi benzină exprimate în RON (pe baza unui curs de schimb EUR/RON mai mare decât cel folosit în cursul anului 2011), mai spun oficialii Petrom.

Ultima modificare de preţuri efectuată de Petrom anul trecut a avut loc la începutul lunii noiembrie, iar atunci compania a ieftinit cele două sortimente de benzină cu 6 bani/litru.

Aşa cum explicam şi mai sus, preţurile la pompă nu sunt modificate doar în funcţie de cotaţia ţiţeiului, ci şi a cotaţiilor Platts la produsele petroliere. Totodată, în stabiliarea preţurilor se ia în calcul şi evoluţia cursului valutar leu/euro, leu/dolar şi euro/dolar. Influenţa cursului valutar în preţul la pompă intervine pentru că barilul de ţiţei are cotaţia făcută în moneda americană, iar preţurile la pompă sunt exprimate în lei.

"Încă de la sfârşitul anului trecut, cotaţiile Platts la produsele petroliere au înregistrat un trend crescător, care s-a accentuat în prima parte a lunii ianuarie. Astfel, în perioada 1-11 ianuarie 2012, cotaţiile Platts la motorină exprimate în lei au crescut cu 8%, iar cotaţiile Platts la benzină au crescut cu peste 7%. În acelaşi interval, preţurile Petrom au crescut cu numai 3%, respectiv a fost preluată numai o parte din creşterea cotaţiilor menţionată", menţionează reprezentanţii companiei petroliere.

În ceea ce priveşte evoluţia principalelor valute din ultimele luni, leul s-a depreciat faţă de moneda americană, fiind în trend cu monedele naţionale din statele europene din cauza crizei datoriilor din zona euro. De exemplu, dacă la finele lunii octombrie, dolarul era cotat la 3,088 lei, ieri, cursul de referinţă a ajuns, conform site-ului BNR, la 3,4190 lei pentru un dolar american, adică o depreciere de aproximativ 10% a monedei naţionale.