Culturile de orz ar putea fi compromise din cauza vremii prea calde şi a lipsei de precipitaţii, însă producătorii speră ca viitoarele culturi de primăvară de orzoaică de bere să compenseze eventualele pierderi de producţie, a declarat, joi, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu.
'E de notorietate faptul că malţul este unul dintre ingredientele principale în fabricarea berii. Din rândul fermierilor de orz avem deja semnale că, dacă această vreme va fi în continuare nefavorabilă agriculturii, aceste culturi de orz riscă să fie compromise. Este nevoie de ploaie, dar şi de zăpadă, pentru că germinaţia este destul de ridicată şi este nevoie de zăpadă pentru protecţie la temperaturi joase. În ceea ce priveşte impactul acestor culturi în balanţa de import-export al produsului malţ, sperăm ca viitoarele culturi de primăvară de orzoaică de bere să compenseze eventualele scăderi de producţie cauzate de berea nefavorabilă', a precizat Bratu.
Potrivit acestuia, în prezent, circa 55 – 60% din materia primă folosită la producţia de bere este acoperită de producţia internă.
'Sunt sortimente şi soiuri de malţ care nu pot fi dezvoltate în România din punct de vedere climatic şi, atunci, ele sunt importate. Hameiul este acoperit din producţia internă în proporţie de circa 15 – 20%. Este nevoie de o investiţie extrem de mare pentru fiecare hectar în parte pentru a dezvolta această cultură, dar partenerii noştri din Asociaţia Producătorilor de Hamei au în plan un program de dezvoltare a acestei culturi', a adăugat reprezentantul berarilor.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în toamna lui 2013 au fost însămânţate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grâu, secară şi triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz – 272.688 hectare, orzoaică – 86.646 hectare şi rapiţă – 383.551 hectare.
Înfiinţată în anul 2004, Asociaţia Berarii României este, începând din ianuarie 2008, membră a Berarilor Europei, ca o consecinţă a misiunii sale în acord cu cea a ţărilor din spaţiul Uniunii Europene.
SURSA: Agerpres