Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, spune că locuitorii din Feteşti care circulă pe autostradă zilnic pentru a ajunge la serviciu nu au motive să fie nemulţumiţi de introducerea taxei de trecere a podului, susţinând că autostrada nu e pentru navetişti, iar aceştia au la dispoziţie şi trenuri.

„Nicăieri în lume autostrăzile nu sunt pentru navetă, nu se face naveta pe autostrăzi. Cine vrea să facă naveta pe autostradă, n-are decât. Sunt vreo patru trenuri într-un sens, vreo patru în alt sens, sunt autobuze, microbuze. Deci, dacă vor să se ducă cu maşina, plătesc taxa. Dacă nu, se duc cu autobuzele cu trenul”, a declarat Berceanu, duminică, la Constanţa.

Angajaţii de la Centrala Cernavodă, nemulţumiţi deşi au salarii mari

El a spus că printre nemulţumiţi sunt şi angajaţii de la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă, deşi aceştia au salarii mari. „De exemplu, cei care lucrează la Centrala de la Cernavodă, dacă cumva o să mai aibă probleme, eu o să dau publicităţii salariile de la Cernavodă”, a avertizat ministrul Transporturilor.

Deputatul PNL de Feteşti-Ţăndărei Cristina Pocora a lansat, vineri, o campanie de strângere de semnături pentru anularea taxei de trecere a podului Feteşti – Cernavodă în cazul locuitorilor din zonă, urmând ca listele de semnături să-i fie înmânate ministrului PDL al Transporturilor Radu Berceanu.

„Birul lui Berceanu”: 500 de lei pe lună

„În acelaşi timp, oamenii nemulţumiţi de introducerea acestui nou bir vor avea ocazia să-i transmită ministrului Transportului mesajele personale, pe care le vor putea scrie pe panoul realizat special. Întreaga listă cu semnături şi mesajele lăsate de feteşteni va fi înaintată personal de către deputatul Cristina Ancuţa Pocora ministrului Transporturilor”, informează un comunicat al PNL remis, sâmbătă, agenţiei Mediafax.

În conferinţa de presă susţinută cu acest prilej, Cristina Pocora l-a acuzat pe Berceanu că „ignoră complet faptul că acest bir reprezintă o adevărată povară pentru bugetul, şi aşa limitat, al locuitorilor din zonă”. „Practic, aceştia traversează foarte des podul şi, de fiecare dată, trebuie să plătească. La un calcul simplu, un feteştean ajunge să scoată din buzunar peste 500 de lei pe lună pentru acest bir”, a susţinut deputatul liberal.

Şoferii plătesc, începând de luni, o taxă pentru utilizarea podului Feteşti – Cernavodă, cuantumul acesteia fiind de 10 lei pentru un autoturism.

Astfel, şoferii achită pentru o trecere 7 lei în cazul motocicletelor, 10 lei pentru autoturisme şi 35 de lei pentru microbuze şi autovehicule cu masa totală maximă autorizată de sub 12 tone. Pentru autobuze, autocare şi autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone şi cu maximum trei axe (inclusiv) taxa a fost stabilită la 47 de lei, iar pentru camioanele cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone şi cu minimum patru axe tariful este de 68 de lei pentru o trecere, potrivit Companiei de Drumuri.

Cuantumurile au fost stabilite printr-un ordin al fostului ministrul al Transporturilor Ludovic Orban emis în februarie 2008 şi se aplică pentru vehiculele înmatriculate în România şi în alte state, pentru fiecare trecere, indiferent de sensul de parcurs.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Berceanu: Podul Feteşti-Cernavodă aduce 400.000 de lei pe zi.