Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu a declarat miercuri că în nici un caz nu poate discuta de o majorare a salariilor la Metrorex, pentru că acest lucru nu este doar nejustificat ci este împiedicat şi de lege.

„Îmi pare rău că vor face grevă de avertisment, dar nu ştiu pe cine vor să mai avertizeze. Eu mă consider foarte avertizat, dar în nici un caz nu am cum să discut despre o majorare salarială de 26%. Nu am cum să discut deloc despre o mărire de salarii, pentru că mă împiedică şi o lege care s-a dat între timp şi care spune că se pot face negocieri salariale numai când există buget de stat aprobat, defalcarea pe minister şi bugetul companiei Metrorex aprobat” a spus ministrul.

Salariile le-ar creşte cu 50%

Berceanu a explicat că va putea discuta cu angajaţii Metrorex numai în momentul în care va avea bugetul în faţă şi va şti de ce bani dispune. „Dumnealor vor ca în fiecare an să aibă măriri de salarii(…) Au avut 23% mărire salarială în 2008, iar dacă ar mai primi şi cei 26% pe care-i cer acum, faţă de 2008 ar avea salarii mai mari cu 50%” a mai spus Berceanu.

Berceanu zice că n-are buget, Rădoi că are

Ministrul Transporturilor a subliniat că bugetul Metrorex nu a fost aprobat încă, dar acest lucru ar trebui să se întâmple în cursul zilei de azi (miercuri). În acest sens, el a spus că s-a înţeles greşit până acum că bugetul a fost aprobat, dar în realitate este vorba doar de memorandumul pentru aprobarea bugetului. Potrivit unei declaraţii mai vechi a liderului sindical Ion Rădoi, bugetul pentru anul 2009 al companiei Metrorex a fost aprobat în data de 2 noiembrie. El a declarat pentru capital.ro că la începutul acestei săptămâni a primit şi o adresă de la Ministerul Finanţelor în acest sens. Salariul mediu net la Metrorex este de circa 1.700 de lei net, cu tot cu sporuri, potrivit sindicaliştilor

Grevă de două ore

Joi dimineaţă, angajaţii Metrorex vor participa la o grevă de avertisment, între orele 4 şi 6 dimineaţa, interval de timp în care nu va circula nici un tren. În cazul în care solicitările angajaţilor, care cer o majorare salarială de minimum 20%, nu vor fi rezolvate, metroul va intra în grevă săptămâna viitoare. Va fi asigurată doar o treime din activitate, ceea ce însemană că trenurile vor circula doar după 5-6 seara.