Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a declarat, vineri, că România s-ar fi confruntat cu o criză economică şi dacă nu ar fi existat „o criză europeană sau mondială”, întrucât o serie de probleme cu care se confruntă ţara noastră nu au „nicio legătură” cu criza mondială.

„Noi aveam criză şi dacă nu aveam o criză europeană sau mondială. Poate nu o aveam de la începutul lui 2009, o aveam de la jumătatea lui 2009 sau sfârşitul lui 2009. O serie întreagă de probleme pe care noi le aveam nu au nicio legătură cu criza mondială. De exemplu, toate ţările din UE strâng la buget între 38 şi 42 la sută din PIB. Noi strângem 30-31 la sută. Deci nouă ne lipsesc din start 8-9 la sută din PIB”, a declarat Radu Berceanu într-o conferinţă de presă la Craiova.

El apreciază că o parte dintre problemele economice ale României sunt generate de gradul slab de colectare a taxelor şi impozitelor.

„Noi avem un sistem de taxare care face să iei de la puţini prea mult, iar de la foarte mulţi nimic. Nu e în regulă. Ar trebui mult mai uniform. Puţin, dar de la toată lumea. De exemplu se dă o subvenţie de 100 euro pe hectar, dar nu este niciun impozit pe teren. Dacă ai o moştenire sau ai cumpărat teren şi ai câte sute de hectare, tu nici nu prea mai trebuie să-l lucrezi”, a mai spus Berceanu.

SURSA: Mediafax