Un număr de 47 de proiecte din România, în valoare de aproape 35 milioane de euro, au fost aprobate prin programul UE BERD 'Facilitatea de finanţare eficienţă energetică', a declarat joi, la un seminar de specialitate, Venera Vlad, specialist BERD pe infrastructură de mediu şi municipală.
Din aceste proiecte, 30 au fost deja implementate, a precizat reprezentanta BERD.
Potrivit lui Mark Velody, manager de proiect la firma de consultanţă Tractebel Engineering, partenerul BERD în România pe acest program, facilitatea de finanţare menţionată este un pachet integral de consultanţă şi finanţare pentru investiţii în echipamente, linii tehnologice şi reabilitarea termică a clădirilor.
Programul are trei componente – consultanţă tehnică finanţată de UE, împrumuturi de până la 2,5 milioane euro, prin şase bănci participante – BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, OTP şi Raiffeisen Bank şi o componentă de granturi de la UE, de până la 375.000 euro (15% din valoarea proiectului), grantul fiind acordat la finalizarea investiţiei.
Pentru finanţare este eligibilă orice companie solvabilă după criteriile băncilor participante şi care să nu desfăşoare activitate în anumite sectoare – armament, băuturi spirtoase.
De asemenea, investiţiile în echipamente trebuie să aducă economii de energie de minim 20%, iar cele în reabilitarea termică a clădirilor economii de minim 30%.
Velody a arătat că aceste proiecte se ‘pun pe roţi’ în câteva săptămâni, birocraţia este scăzută, iar consultanţii vin la companii şi asigură întocmirea unui dosar bancabil.
Printre exemplele de succes din România, reprezentantul firmei de consultanţă a menţionat proiectele Ductil Steel – 2,5 milioane euro, Indra Târgu Mureş – 360.000 de euro, Cemacon Zalău – 2,5 milioane euro, Timpuri Noi Bucureşti – 2,5 milioane euro, Mega Press Holding – 2,45 milioane euro, Kubo Ice Cream – 1,1 milioane euro, Moda Arad – 294.000 euro, Ardealul Carei – 790.000 euro.
SURSA: Agerpres