BERD va primi un loc în Consiliul de Administraţie al companiei, în urma acestei investiţii.
Tranzacţia marchează un eveniment semnificativ pentru BSOG pe măsură ce se apropie de luarea deciziei finale de a investi în proiectul de Dezvoltare Gaze Midia (DGM).
DGM va consta în cinci sonde de producţie offshore, un sistem de producţie submarină a gazelor naturale, o platformă de producţie maritimă, o conductă de transport a gazelor naturale, compusă dintr-o secţiune maritimă de 126 kilometri şi una pe uscat, şi o instalaţie de tratare a gazelor pe uscat.
Comunicatul nu precizează valoarea tranzacţiei anunţate miercuri.
‘Ne bucurăm să avem BERD în calitate de co-acţionar şi să lucrăm împreună pentru a face faţă provocărilor pe care le va întâmpina BSOG în procesul de punere în producţie a zăcămintelor de gaze naturale în perioada următoare. Cu o poziţionare solidă pe piaţă şi o experienţă îndelungată în regiune, salutăm BERD ca partener care împărtăşeşte viziunea noastră asupra importanţei proiectului DGM pentru dezvoltarea producţiei de gaze naturale din sectorul românesc al Mării Negre în mod special, iar în sens mai larg pentru dezvoltarea activităţilor şi infrastructurii energetice la nivel european’, a declarat Marcel van Poecke, directorul Carlyle International Energy Partners, proprietarul companiei Black Sea Oil & Gas.
La rândul său, Matteo Patrone, directorul regional al BERD pentru România şi Bulgaria, a adăugat că, prin această tranzacţie de referinţă, intenţia băncii este de a sprijini dezvoltarea companiilor private de petrol şi gaze din România.
‘De asemenea, suntem angajaţi în furnizarea de asistenţă Guvernului României pentru îmbunătăţirea continuă a cadrului legal şi de reglementare privind operaţiunile offshore de petrol şi gaze naturale, astfel încât acesta să poată servi nevoile întregii industrii’, a mai spus reprezentantul BERD.
În februarie, Mark Beacom, directorul general Black Sea Oil and Gas (BSOG), declara, pentru AGERPRES, că a descoperit în Marea Neagră românească între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar investiţiile până la începerea producţiei, în anul 2019, ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari.
Acesta estimează că proiectul va produce aproximativ 10% din consumul României, timp de cinci ani.
‘Investiţiile totale ale consorţiului la această concesiune se ridică în prezent la aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Este dificil să estimăm suma totală care urmează să fie investită până la punerea în producţie, deoarece aceasta ar putea include şi investiţiile ulterioare ca urmare a unor descoperiri viitoare. Totalul ar putea ajunge, eventual, la 500 de milioane de dolari SUA’, a arătat Beacom.
El a mai spus că rezervele totale de gaze depind de rezultatele forajelor viitoare, care s-ar putea putea adăuga la resursele deja identificate la zăcămintele Ana şi Doina, iar în total ar putea varia între 10 miliarde şi 20 de miliarde de metri cubi.
‘În prezent, Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul românesc al Mării Negre se află în faza de pregătire în vederea aprobării. Dacă BSOG obţine aprobarea la sfârşitul anului 2017, atunci, după finalizarea lucrărilor de construcţii estimate să dureze doi ani, punerea în producţie a zăcămintelor se va realiza în anul 2019’, a completat Beacom.
El a subliniat însă că realizarea proiectului depinde de acţiunile Guvernului şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
‘Cu toate acestea, în vederea obţinerii aprobărilor necesare, există o serie de chestiuni în materie de legislaţie, care trebuie soluţionate de Guvern şi de ANRE. Există posibilitatea ca orice amânare în adoptarea acestor dispoziţii legislative să determine întârzierea sau chiar anularea proiectului’, a mai spus oficialul BSOG. AGERPRES