Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit în România, în acest an, 700 de milioane de euro, dublul valorii din întreg anul 2008, când fondurile alocate pieţei locale s-au ridicat la 350 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

„Până acum, în acest an am investit în România 700 de milioane de euro, faţă de 350 de milioane de euro în întreg anul trecut. Am crescut investiţiile tocmai pentru a ajuta România să depăşească perioada de criză”, a declarat agenţiei Mediafax directorul general al instituţiei pentru România, Claudia Pendred, precizând că nu poate face o estimare a fondurilor care vor fi injectate pe piaţa românească până la sfârşitul anului.

Ea a menţionat că investiţiile au vizat, printre altele, sectorul bancar, energetic şi agricultura.

Pendred a participat joi la lansarea oficială a centrului comercial Galleria Piatra Neamţ, dezvoltat de Globe Trade Center (GTC) şi Aura Europe, cu acţionari israelieni. Centrul comercial face parte dintr-un lanţ de şase mall-uri finanţate parţial de BERD. Banca şi compania de dezvoltare imobiliară GTC au semnat, în 2007 un contract de finanţare cu 80 milioane euro a proiectelor de centre comerciale ale GTC şi Aura Europe în România.

„BERD a investit în România până în prezent 2,3 miliarde de euro, din care 101 milioane de euro pentru segmentul imobiliar. Negociem şi alte finanţări, dar deocamdată nu este nimic oficial. Proiectele vizează realizarea de investiţii mixte, logistice, parcuri de afaceri, în special în afara Bucureştiului”, a declarat, Michele Small, senior banker property and turism în cadrul BERD.

SURSA: Mediafax