Creşterea investiţiilor BERD cu peste 5%, de la 8,9 miliarde de dolari în 2014, a venit în contextul în care banca a finanţat 381 proiecte individuale în cele peste 30 de ţări care sunt în aria sa de operaţiuni, care se întinde din Estonia şi până în Egipt şi din Maroc până în Mongolia.
'BERD a realizat performanţe impresionante, în pofida condiţiilor dificile, răspunzând încă odată la nevoile ţărilor unde activează', a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.
Principala ţară care a beneficiat de investiţiile BERD în 2015 a fost Turcia, cu 1,9 miliarde de euro, în creştere de la 1,4 miliarde de euro în 2014, urmată de Ucraina care a beneficiat de investiţii BERD în valoare de puţin sub un miliard de euro. De asemenea, investiţiile BERD în Kazahstan au crescut puternic până la 708 milioane de euro de la 576 milioane de euro în 2014, iar investiţiile în Polonia au crescut până la 647 milioane de euro, de la 593 milioane de euro.
2015 a fost de asemenea primul an în care BERD nu a finanţat niciun nou proiect în Rusia, ţară care odată era cel mai mare beneficiar de finanţare de la BERD, în conformitate cu decizia adoptată de acţionarii băncii în vara lui 2014. În schimb, anul trecut a fost primul an în care BERD a făcut investiţii în Grecia, instituţia financiară internaţională achiziţionând acţiuni în valoare de 250 de milioane de euro la primele patru bănci greceşti.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD. AGERPRES