Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit în creştere evoluţia economiei României de anul viitor: de la 0,4% la 1%. De asemenea, pentru anul în curs, procentul de scădere a fost revizuit de la -8% la -4%.Potrivit lui Peter Sanfey, economist al BERD, situaţia este motivată de faptul că "după ani de creştere susţinută, România se confruntă cu o încetinire economică semnificativă cauzată de declinul exporturilor, reducerea activităţilor din sectorul const
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit în creştere evoluţia economiei României de anul viitor: de la 0,4% la 1%. De asemenea, pentru anul în curs, procentul de scădere a fost revizuit de la -8% la -4%.
Potrivit lui Peter Sanfey, economist al BERD, situaţia este motivată de faptul că „după ani de creştere susţinută, România se confruntă cu o încetinire economică semnificativă cauzată de declinul exporturilor, reducerea activităţilor din sectorul construcţiilor şi micşorarea nivelului de finanţare. Cu toate acestea, instituţiile financiare internaţionale au acţionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iar perspectiva României pe termen mediu rămâne favorabilă, cu un potenţial bun în ceea ce priveşte reluarea creşterii odată ce condiţiile globale o vor permite”.
Referitor la economiile din regiune, BERD estimează că scăderea economică media va fi în acest al de 6,3%, iar la anul va fi o creştere medie de 2,5%. Experţii BERD apreciază că creşterea de anul viitor din regiune reflectă doar diferenţele dintre ţările din zonă, fiind doar „o creştere fragilă şi inconsistentă”.
Printre factorii care vor influenţa semnificativ creşterea economică de anul viitor se numără ritmul lent de creştere a exporturilor, în special către zona euro, dar şi înăsprirea condiţiilor de creditare, deoarece băncile vor continua, treptat, să-şi reducă investiţiile în regiune, consideră BERD. Finanţarea persoanelor fizice şi firmelor mici va rămâne limitată, ca urmare a creşterii numărului creditelor neperformante, anticipează instituţia financiară.