Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă o linie de credit de 50 de milioane de euro băncii BRD – Groupe Société Générale pentru finanţarea companiilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din România, a anunţat, miercuri, instituţia financiară internaţională.

Linia de credit face parte dintr-un aranjament financiar mai amplu încheiat de BERD cu Société Générale pentru acordarea de finanţare subsidiarelor grupului bancar francez în Europa de Est.

În actualele condiţii de pe piaţă, când băncile continuă să-şi menţină politicile conservatoare de creditare, accesul companiilor la finanţare rămâne limitat, se arată într-un comunicat al BERD. Facilitatea de împrumut deschisă pentru BRD – Groupe Société Générale va creşte fondurile care pot fi făcute disponibile pentru companiile româneşti.

Linia de credit va fi utilizată pentru a finanţa investiţiile şi necesităţile de capital ale companiilor private care operează în România, prin acordarea de împrumuturi pe termen scurt, mediu şi lung, într-un moment în care finanţările pentru mediul de afaceri rămân sub presiune.

„roiectul va contribui la asigurarea unui flux continu de credite pentru companiile private care operează în România, într-o perioadă în care afacerile se confruntă cu dificultăţi în a obţine fonduri pentru dezvoltare”, a afirmat Jean-Marc Peterschmitt, director BERD pentru instituţii financiare, UE şi Ucraina.

Fondurile de la BERD vor fi destinate atât IMM-urilor cât şi companiilor mari, a adăugat Guy Poupet, preşedinte şi director general al BRD – Groupe Société Générale.

„Cooperarea noastră cu BERD este de lungă durată şi de succes. Noua linie de credit va fi dedicată atât sectorului IMM-urilor cât şi companiilor private mari, urmând să aibă un impact pozitiv asupra relansării economice din România”, a firmat Poupet.

Proiectul este o continuare a colaborării BERD cu BRD – Groupe Société Générale. Anterior instituţia europeană a împrumutat băncii peste 121 de milioane de euro pentru diferite pachete de finanţare.

Investiţia BERD face parte dintr-un angajament comun al instituţiei cu Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Investiţii privind acordarea a 25 de miliarde de euro pentru susţinerea sectorului bancar din regiune şi pentru finanţarea creditării destinate sectorul privat.

BERD deţine din 1999 o participaţie de 5% la BRD – Groupe Société Générale. Banca este controlată de grupul francez Société Générale.

Grupul controlează în România şi BRD Sogelease, BRD Finance, BRD Pensii, BRD Corporate Finance, ALD Automotive, BRD Asset Management. Société Générale deţine şi o participaţie de 15% la ECS, companie de finanţare pentru echipamente IT.

SURSA: Mediafax