Ramada SRL din Bucuresti, mic producator de imbracaminte sport, face parte dintre cele cateva sute de beneficiari ai finantarii BERD, administrate de cateva banci din Romania. Cea mai mare linie de credit, in valoare de 20 milioane euro se deruleaza prin intermediul Bancii Comerciale Romane. Acordul cu BERD a fost semnat la 22 ianuarie 2001, fiind considerat de presedintele BCR, Nicolae Danila, "un nou semnal puternic privind implicarea bancii in finantarea sectorului privat". Facilitatea de fin
Ramada SRL din Bucuresti, mic producator de imbracaminte sport, face parte dintre cele cateva sute de beneficiari ai finantarii BERD, administrate de cateva banci din Romania. Cea mai mare linie de credit, in valoare de 20 milioane euro se deruleaza prin intermediul Bancii Comerciale Romane.
Acordul cu BERD a fost semnat la 22 ianuarie 2001, fiind considerat de presedintele BCR, Nicolae Danila, „un nou semnal puternic privind implicarea bancii in finantarea sectorului privat”.
Facilitatea de finantare pentru IMM urmareste in principal sa inlesneasca accesul IMM la imprumuturi. Linia de creditare functioneaza in sistem revolving (pe masura ce sunt returnati, banii se distribuie altor clienti). Valoarea unui imprumut nu poate depasi 125.000 euro pentru un proiect, cu o scadenta de pana la patru ani. Perioada de gratie variaza in functie de institutia care deruleaza programul, dar si de proiect. In principiu, fiind vorba de credite de investitii, nu va depasi sase luni (trei luni, in medie). Dobanda este negociabila, mergand de la 8 la 11% pe an.
Pot solicita finantare firme private nou create sau deja existente, cu activitate de productie, comert sau servicii. Se impune ca numarul angajatilor sa nu depaseasca 100, iar cifra de afaceri va fi 40 milioane euro (sau un total al activelor de cel mult 27 milioane euro).
„Este cel mai important proiect de finantare a IMM implementat in Romania, cu sprijinul BERD si al Uniunii Europene. Acest proiect este parte integranta a programului BERD-UE pentru sprijinirea IMM din zece state central si est-europene”, declara, cu prilejul semnarii acordului, Corneliu Cojocaru, purtator de cuvant al bancii.
O ampla cercetare de piata efectuata prin sucursalele bancii a evidentiat existenta a peste 450 de proiecte de investitii eligibile pentru finantare.
Banca Transilvania (BT) a fost prima banca din Romania care a intrat in programul Facilitatea de finantare a IMM: in decembrie 1999 a semnat primul acord de imprumut BERD, in valoare de 5 milioane dolari. Intre timp, la la 21 ianuarie a.c., banca a obtinut o a doua linie de credit, de 5,6 milioane euro (sau cinci milioane dolari). „In cadrul primei linii de finantare, s-au aprobat imprumuturi de peste 7,4 milioane euro, pentru 164 de firme. Dobanda medie practicata se situeaza in jurul nivelului de 8% pe an, iar valoarea medie a unui credit este de aproximativ 40.000 de dolari”, a precizat Iofif Pop, presedintele BT.
Alpha Bank a devenit activa in programul UE-BERD prin acordul semnat la 20 noiembrie 2001, pentru o linie de imprumut de 10 milioane euro. Creditele vor fi operationale incepand din luna martie. „Prin investitia BERD si cu asistenta tehnica a UE, Alpha Bank va fi mult mai apropiata de sectorul privat al IMM din Romania”, a precizat Eleftherios Ioannou, presedinte si director executiv al Alpha Bank. Practic, prin liniile de finantare derulate de cele trei banci, aproape 1.000 de IMM-uri s-ar putea numara printre beneficiarii creditelor BERD.
Credite marca BERD
Liniile de finantare
BCR: 20 milioane euro.
BT: 5,6 milioane euro (plus prima linie de finantare 5 milioane USD in 1999).
Alpha Bank :10 milioane euro.
Cine poate solicita finantare:
IMM-urile private cu activitate de comert, productie, servicii (cu exceptia serviciilor financiare) si agricultura, persoane juridice romane.
Conditii:
Sa aiba maximum 100 de angajati si o cifra de afaceri anuala de maximum 40 milioane euro.
Activitati finantate: investitii in mijloace fixe si capital de lucru; exemple de domenii in care au fost aprobate credite: industrie usoara, prelucrarea lemnului, transport international, industrie hoteliera, exploatare forestiera, panificatie, comert en gross si en detail, servicii.
Valoare credit: 10 – 120 mii euro; medie: 50 mii euro.
Contributia solicitantului: minimum 15% din valoarea proiectului; pentru intreprinderi noi, minimum 30%.
Rambursare: maximum patru ani, cu o perioada de gratie de maximum 6 luni.
Dobanda anuala: are la baza nivelul (EUR) LIBOR USD la sase luni plus marja comerciala (4 – 6,5) si este stabilita in functie de performantele economico-financiare ale clientilor, de tipul si de durata creditului acordat.
Orientativ: 8-10%. Dobanda se calculeaza la soldul creditului, iar rambursarea se face in transe lunare egale.
Garantii: in principiu, minimum 120% din valoarea creditului si a dobanzii;.
Procedura:
Clientul se programeaza la un interviu cu ofiterul de credit din sucursala cea mai apropiata (linia de credit se deruleaza in toate regiunile tarii in care functioneaza filialele bancilor implicate in program – BCR, BT, Alpha Bank).
La dosar:
– ultimele trei balante de verificare
– ultimele doua bilanturi contabile
– inregistrarea la registrul comercial, alte acte legale de infiintare si alte documente (avize, acorduri, autorizatii etc.)
– contracte de livrari, comenzi, achizitii (care sa justifice costul investitiei), contracte de aprovizionare si desfacere
– alte documente necesare, in functie de specificul afacerii.
Formulare: se obtin de la banci.
Detalii:
La sucursalele bancii sau pe Internet.
BCR: e-mail: bcr@bcr.ro, web: www.bcr.ro.
Banca Transilvania, sediul central Cluj Napoca, web: www.bancatransilvania.ro, e-mail: bancatransilvania@bancatransilvania.ro.
Alpha Bank: web: www.alphabank.ro/, e-mail: pr@alphabank.ro.
Bursa de idei
Daniel Cilan (dancilan@yahoo.com)
„Am cumparat de-a lungul timpului loturi de teren pe malul unui lac montan din Cluj: Fantanele, 26 km lungime, in final rezultand o suprafata de 15 mii mp, unde mi-am construit si o cabana de lemn. Terenul este amplasat exact pe malul lacului si peisajele sunt deosebite. In zona nu a investit nimeni deocamdata (cu exceptia cabanelor particulare) si m-am hotarat sa caut o investitie sau un asociat pentru activitati ca: agroturism, ecoturism, sporturi de apa, curse de masini off-road, scufundari, pescuit, vanatoare, speologie. In Apuseni, exista fenomene carstice unice in Europa. Ca sa va faceti o idee, va trimit o fotografie cu niste ruine de pe fundul lacului, care se vad doar o data la 10 ani, cand scade apa.”