Noua investiţie va finanţa reabilitarea a circa 25 de kilometri de străzi în zonele nou dezvoltate ale oraşului şi va contribui la îmbunătăţirea serviciilor de mentenanţă a drumurilor, prin angajarea companiilor private în baza unor contracte multianuale bazate pe criteriile de performanţă. De asemenea, împrumutul va sprijini implementarea unui plan de mobilitate urbană durabilă, ce reprezintă un set de măsuri pentru îmbunătăţirea mobilităţii locuitorilor şi întreprinderilor din Sibiu, într-un mod ecologic şi durabil.
Acesta este primul proiect în cadrul unui nou program-cadru al BERD pentru mobilitatea durabilă şi accesul la transport regional (Romania Framework for Sustainable Mobility and Access to Regional Transport – SMART), care finanţează îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor de transport public în România.
'Obiectivul nostru este de a continua îmbunătăţirea infrastructurii urbane, care este esenţială pentru calitatea vieţii. Prin finanţarea unor măsuri cheie de îmbunătăţire a infrastructurii de transport, BERD a ajutat administraţia locală să transforme Sibiul într-un oraş foarte modern şi o destinaţie turistică de top din România', a declarat primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.
'Investiţiile în infrastructură şi reformele implementate au schimbat radical Sibiul în ultimii zece ani. Echipa BERD este foarte mândră să fie parte la aceasta transformare şi suntem încântaţi să oferim noi finanţări pentru îmbunătăţirea mobilităţii în oraş şi un management sigur şi eficient al străzilor. Acest lucru va stimula şi mai mult competitivitatea economică a oraşului ca unul dintre principalele atracţii turistice şi culturale din România', a apreciat la rândul său Matteo Patrone, director regional pentru România şi Bulgaria la BERD.
Modernizarea infrastructurii urbane a devenit o prioritate după 2004, când oraşul Sibiu, cunoscut anterior ca Hermannstadt, a fost ales drept Capitala Culturală Europeană 2007, împreună cu Luxemburg. De atunci, municipalitatea a devenit unul dintre cei mai importanţi beneficiari ai finanţării BERD în sectorul municipal în ţările în care investeşte Banca. Până în prezent, BERD a acordat peste 70 de milioane de euro în finanţări pe termen lung, prin împrumuturi directe către municipalitatea Sibiu şi către companiile municipale de transport public, apă şi canalizare.
BERD este un investitor instituţional de top în România. Banca a investit peste 7 miliarde de euro în ţara până în prezent şi de asemenea a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare. AGERPRES