Împrumutul BERD se acordă împreună cu fondurile UE de coeziune în valoare de 116,5 milioane euro, precum şi cu finanţări disponibile de la guvernele locale.

"Programul de investiţii va contribui la creşterea calităţii apei potabile în conformitate cu directivele UE şi va îmbunătăţi accesul la serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în zona deservită de aceste servicii. De asemenea, se aşteaptă ca investiţia să reducă semnificativ pierderile de apă ale companiei Hidroprahova, reducând în acest fel şi costurile de operare", scrie în comunicatul BERD.

Odată ce programul va fi în totalitate implementat, 96% din populaţia aferent zonei de proiect va fi racordată la o sursă de apă potabilă, iar rata de conectare la canalizare se aşteaptă să crească la 91 de procente pentru populaţia din zona aferentă proiectului. Proiectul va promova, de asemenea, investiţii în resurse regenerabile de energie printr-un element important, respectiv SC Hidroprahova intenţionează să introducă între 3.000 şi 5.000 de panouri solare, cu o capacitate instalată totală de 0,8 – 1 MW în instalaţiile lor de epurare a apelor uzate.

"Sprijinul BERD este cheia pentru facilitarea absorbţiei fondurilor UE utilizate în modernizarea infrastructurii din Romania. Prin această nouă investiţie, Banca continuă să susţină modernizarea serviciilor de apă în ţară, contribuind la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare şi a le alinia la standardele UE", a declarat Jean-Patrick Marquet, director pentru Infrastructura Municipală şi de Mediu.

De asemenea, directorul general al SC Hidroprahova, Dumitru Pantea, consideră că proiectul este de o importanţă majoră pentru judeţul Prahova, implementarea acestuia reprezentând un pas important în asigurarea furnizării de apă de calitate şi a serviciilor de canalizare în această parte a României.

Proiectul include extinderea si modernizarea reţelelor de apă şi canalizare în opt aglomerări urbane din judeţul Prahova: Breaza, Băicoi, Câmpina, Mizil, Plopeni, Sinaia, Urlaţi şi Vălenii de Munte.

Împrumutul acordat de BERD de 9,2 milioane euro este parte a Programului Cadru Regional de Co-finanţare al Fondurilor UE de Coeziune (R2CF), în valoare de 330 milioane euro, lansat de BERD în 2010 şi extins în septembrie 2012 cu scopul de a sprijini investiţiile în sistemele de apă şi canalizare din România şi de a ajuta municipalităţile să absoarbă fondurile disponibile prin Fondul UE de Coeziune. Se estimează că programul-cadru va mobiliza investiţii suplimentare de aproximativ două miliarde euro în infrastructura de apă şi canalizare din România.

BERD, deţinută de 63 de ţări şi doua instituţii interguvernamentale, sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei.
Sursa: Agerpres