Băncile din estul Europei au subestimat valoarea creditelor neperformante, în urma crizei financiare, iar impactul lor va fi resimţit în regiune în 2010, a declarat, marţi, Erik Berglof, economistul şef al BERD, citat de Reuters şi preluat de Mediafax.
Berglof a avertizat, la summitul pentru investiţii în Europa Centrală organizat de Reuters, că sistemul bancar rămâne fragil, iar strategia băncilor occidentale de a vinde active, ca parte a condiţiilor pentru obţinerea de ajutoare de stat, ar putea afecta regiunea.
Economiile din Europa Centrală şi de Est au fost grav afectate de criza financiară mondială.
Berglof a spus că este probabil ca BERD să revizuiască în scădere estimarea privind un declin economic de 5,2% în regiune, în 2009, şi să majoreze în schimb previziunea de creştere în 2010, în prezent de 1,4%.
Mai mulţi bani de la acţionari
„Comparativ cu estimarea din luna mai, previziunea pentru 2009 va fi înrăutăţită, în urma datelor din trimestrul al doilea şi a informaţiilor referitoare la cel de-al treilea”, a explicat el.
Berglof s-a declarat îngrijorat în special în privinţa Ucrainei, unde divergenţele dintre oficialii guvernamentali duc la înrăutăţirea situaţiei bugetului.BERD a cerut acţionarilor, printre care şi România, majorarea capitalului cu 50%, la 30 de miliarde de euro, pentru a reduce impactul crizei financiare în Europa de Est.
895.000 de persoane fizice din România au întârzieri la plata ratelor
Potrivit ultimelor date centralizate de Banca Naţională a României, la nivelul lunii iulie se înregistra un volum de credite restante de aproape 2 miliarde de lei, aferent numai împrumuturilor acordate populaţiei. Numărul debitorilor persoane fizice care înregistrează rate restante la bănci depăşeşte 895.000 de persoane. La nivelul întregului sistem bancar, creditele restante şi îndoielnice reprezentau, la aceeaşi dată, 1,03% din volumul total de credite, procent de patru ori mai mare decât cu un an în urmă.