"Este o cerere mare pentru proiectele de eficienţă energetică în România. Estimările arată că piaţa se ridică la 50 milioane euro anual, iar potenţialul de creştere este imens. Acest lucru va influenţa preţul energiei, care va creşte. De asemenea, va exista trendul de a consuma mai puţin pentru a atinge ţintele de mediu", a afirmat Claudia Pendred.

BERD şi compania EnergoBit ESCO au semnat astăzi un acord de împrumut în valoare de zece milioane euro, pe zece ani, pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică.

‘Sumele acordate vor fi utilizate pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică ce vizează în special sectorul public din România. Finanţarea include studii de eficienţă energetică şi expertize tehnice’, a adăugat directorul BERD România.

Totodată, vor fi finanţate lucrările de iluminat public, sistemele de cogenerare de căldură şi energie electrică, precum şi implementarea unor proiecte de cogenerare la scară redusă pentru clienţi industriali.

‘Aşteptăm autorităţile locale să realizeze proiecte, pentru a putea participa la licitaţiile organizate pentru realizarea lucrărilor’, a menţionat directorul general al grupului EnergoBit, Florin Pop.

Grupul de companii EnergoBit din Cluj deţine 17 companii şi peste 800 de angajaţi la nivel naţional. S-a implicat în proiecte de energie regenerabilă în parteneriat cu investitori privaţi, precum şi în proiecte de eficienţă energetică, dedicate în principal sectorului public.

De la începutul activităţii în România, BERD a alocat peste cinci miliarde euro în diferite sectoare ale economiei, iar anul trecut, 90% din investiţiile sale au fost direcţionate către sectorul privat.