Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare BERD a cumpărat 4,99% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, în condiţiile în care aceasta este centrul pieţei de capital din România şi cea mai mare bursă din Europa de Sud-Est, informează un comunicat al instituţiei financiare.
Prin această deţinere de acţiuni, BERD susţine programul complex al Guvernului României pentru dezvoltarea pieţei de capital, care are ca scop îmbunătăţirea funcţionării pieţei, creşterea lichidităţii acesteia şi a disponibilităţii ofertelor de obligaţiuni şi acţiuni pe piaţa locală de capital.
"România şi-a stabilit un obiectiv pentru Bursă, acela de a fi clasificată ca piaţă emergentă – implicit acţiunile româneşti ar fi incluse în indicele MSCI Emerging Markets, faţă de includerea actuală în indicele MSCI Frontier Markets. BERD va susţine reforma cadrului juridic şi de reglementare pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv", afirmă Banca Europeană.
Potrivit prim vicepreşedintelui băncii, Phil Bennett, BERD va contribui la dezvoltarea, în continuare, a guvernanţei corporative la BVB şi la companiile listate pe Bursă.
"Bursa de Valori Bucureşti îşi propune să acţioneze ca un catalizator în finanţarea economiei ţării. În calitate de acţionar, BERD va contribui la dezvoltarea, în continuare, a guvernanţei corporative la Bursa de Valori Bucureşti şi la companiile listate pe Bursă. Vom munci pentru a defini Bursa de Valori Bucureşti ca o bursă de referinţă pentru emitenţii şi brokerii români, precum şi pentru investitorii cu apetit pentru acţiunile româneşti şi alte instrumente financiare', a spus Bennett, într-o vizită la Bucureşti.
La rândul său, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, a explicat că obiectivul autorităţilor române din domeniu este acela ca BVB să devină centrul financiar pentru Europa de Sud-Est, precum şi un nou centru de afaceri şi inovare.
"Planul nostru este de a construi o piaţă de capital modernă, performantă, cu Bursa de Valori Bucureşti în centrul acesteia. Ne dorim ca aceasta să devină centrul financiar pentru Europa de Sud-Est, un nou centru de afaceri şi inovare şi, astfel, să îmbogăţim climatul investiţional din regiune. Sunt mândru ca BVB are un nou acţionar din lumea financiară, care demonstrează valori esenţiale pentru creştere economică şi dezvoltare durabilă", a spus Ludwik Sobolewski.
Investiţia BERD în infrastructura pieţei de capital din România este parte a strategiei pe termen lung a băncii de a dezvolta piaţa de capital locală prin investiţii, consultanţă tehnică şi suport pentru reformă.
În România, banca a subscris recent la ofertele publice iniţiale ale distribuitorului de energie electrică Electrica şi producătorului de gaze naturale Romgaz şi a participat, de asemenea, la toate emisiunile de obligaţiuni din ultimii doi ani, în cadrul unui program dedicat.
În plus, BERD lucrează cu BVB pentru a îmbunătăţi Codul de Guvernanţă Corporativă pentru companiile listate.