Raportul „Perspective economice regionale” publicat recent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) arată că organizația și-a revizuit proiecțiile pentru economia românească în 2023 și 2024.

Pe baza previziunilor actualizate ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), se anticipează că PIB-ul României va crește cu 2,5 procente în anul în curs. Aceasta reprezintă o îmbunătățire față de prognoza anterioară din februarie, care prevedea o expansiune de 1,7 procente pentru 2023. De asemenea, în raport se precizează că se preconizează o accelerare suplimentară a creșterii până la 3,5 procente în anul următor, depășind estimarea anterioară din februarie, de 3,2 procente.

Avansul economiei României a trecut de 4% în cursul anului trecut

Anul trecut, România a înregistrat o creștere economică solidă de 4,7 procente, determinată în principal de o creștere substanțială de 8 procente a investițiilor. În ciuda inflației ridicate, consumul gospodăriilor a înregistrat, de asemenea, o creștere solidă, avansând cu 4,3 procente.

Indicele armonizat al prețurilor de consum a atins un maxim de 14,6% în noiembrie, dar a scăzut la 12,2% până în martie. Conform estimărilor furnizate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), inflația de bază s-a situat la 8,4 procente, depășind media UE de 6,6 procente, dar rămânând totuși mai mică decât alte economii din Europa Centrală.

PIB-ul României ar putea crește în acest an

Privind în perspectivă, se estimează că Produsul Intern Brut al României va crește cu 2,5 procente în acest an și cu încă 3,5 procente în anul următor. Raportul sugerează că inflația mai scăzută, condițiile financiare îmbunătățite, un mediu extern favorabil și o absorbție sporită a fondurilor Uniunii Europene, inclusiv a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar trebui să contribuie la performanța economică a țării în 2023.

INS arăta că economia României a înregistrat o creștere de 0,1% în primul trimestru din acest an

Institutul Național de Statistică a publicat marți date care indică faptul că economia României a înregistrat o creștere marginală de 0,1 procente în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea Produsului Intern Brut pe bază brută a ajuns la 2,3 procente, în timp ce pe bază ajustată sezonier s-a înregistrat o rată de creștere de 2,8 procente.