Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a înrăutăţit uşor estimările care vizează evoluţia economiei româneşti în 2023, indică raportul „Regional Economic Prospects”, publicat, joi, 16 februarie, de instituţia financiară internaţională.

Economia României ar urma să înregistreze un avans de 1,7% în acest an

Conform celor mai recente estimări ale BERD, economia României ar urma să înregistreze un avans de 1,7% în acest an, după ce prognoza din septembrie a arătat o expansiune de 1,9% în 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,2% anul viitor, estimează instituția.

Preţurile ridicate la gaze şi inflaţia galopantă, care erodează salariile reale, vor limita în 2023 creşterea în Europa emergentă, Asia Centrală şi Africa de Nord, mai arată raportului „Regional Economic Prospects”, publicat pe 16 februarie de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Instituţia financiară internaţională estimează că economiile din regiunea sa de activitate ar urma să înregistreze un avans de 2,1% în 2023, după ce prognoza din septembrie indica o expansiune de 3% în 2023, în contextul în care inflaţia s-a situat în medie la 16,5% în decembrie, după un nivel de vârf de 17,5% în noiembrie, deşi „dezinflaţia va fi probabil mult mai graduală decât se aşteaptă pieţele în prezent”.

„De asemenea, încă există incertitudini asociate cu războiul din Ucraina, în special pentru ţările aflate în proximitate geografică.”, a declarat pentru Reuters economistul şef al BERD, Beata Javorcik.

Preţurile exagerate la energie au dus la o uşoară atenuare a impactului sancţiunilor

Oficialul a declarat următoarele: „Creşterea în regiune va pierde din avânt din cauza performanţei mai slabe a Germaniei – cea mai mare economie din Europa – care va avea ca rezultat „o cerere mai scăzută pentru exporturi”. Aproximativ 80% se confruntă cu deficite atât pe partea bugetară, cât şi a comerţului extern. În unele situații, cum ar fi Turcia, Iordania şi România, acele deficite depăşesc 5% din PIB, precizează raportul BERD.

În ceea ce privește Rusia, preţurile exagerate la energie au dus la o uşoară atenuare a impactului sancţiunilor, după declanșarea războiului rus împotriva Ucrainei. După un declin al economiei de 3,5% în 2022, PIB-ul Rusiei ar urma să se contracteze cu 3% anul acesta, drept urmare a scăderii preţului petrolului, al continuării impactului sancţiunilor şi al presiunilor fiscale.

De asemenea, BERD estimează că economia Ucrainei va creşte cu 1% în 2023, după un declin de 30% în 2022. „Dacă nu va exista o schimbare strategică semnificativă, PIB-ul Ucrainei va înregistra o creştere apropiată de zero în 2024.”, arată raportul.