Criza datoriilor din zona euro s-a extins spre estul continentului prin legăturile comerciale şi bancare, împiedicând redresarea economiilor emergente europene din recesiunea din 2009, notează Bloomberg. Şi chiar dacă împrumuturile în valoare de 489 de miliarde de euro, acordate băncilor pe trei ani de BCE, au acontribuit la evitarea unui dezastru major, creşterea economică încetineşte, iar creditarea rămâne limitată, a declarat economistul BERD Piroska Nagy.
"Suntem foarte fericiţi că, în cele din urmă, BCE a făcut ceea ce ar trebui să facă o bancă centrală. Dar din cauza evoluţiei de creştere a economiilor, a fluxurilor de capital şi a finanţării comerţului, suntem foarte precauţi în a susţine că suntem în afara zonei de pericol", a declarat Nagy într-un interviu acordat publicaţiei citate.
Pieţele financiare est-europene şi-au revenit în acest an datorită aşteptărilor că încetinirea creşterii economice în zona euro va fi mai puţin gravă. De asemenea, angajamentul Rezervei Federale americane de a menţine dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero până cel puţin în 2014 a contribuit la interesul investitorilor pentru plasamente cu randamente ridicate cum sunt cele din Europa de Est. Şi operaţiunile de refinanţare pe termen lung, puse la dispoziţia băncilor de către BCE, au îmbunătăţit condiţile de finanţare.