În acest an, PIB-ul României ar putea crește cu 1,4%
Potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), PIB-ul României va crește cu 1,4% anul acesta, în scădere față de prognoza din luna mai, care era de 3,2%.
Pentru anul viitor, se așteaptă o creștere de 2,6%, în loc de 3,4%, cât se estima anterior, presupunând că economia va începe să-și revină în a doua jumătate a anului 2024, chiar dacă va fi nevoie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului. Dacă România nu folosește eficient fondurile europene, creșterea economică ar putea fi afectată.
FMI a scăzut estimările pentru creșterea economică a României în acest an
Fondul Monetar Internațional (FMI) a scăzut estimările pentru creșterea economică a României în acest an, de la 3,8% la 2,8%.
Săptămâna trecută, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revizuit și ea în scădere estimările pentru creșterea PIB-ului în acest an, de la 3,4% la 2,8%.
Anul trecut, creșterea economiei României a încetinit la 2,1%
Țările din Europa de Sud-Est, care fac parte din Uniunea Europeană (UE), sunt afectate de o cerere slabă pentru produsele lor din afara țării, deși consumul intern a rămas stabil datorită creșterii salariilor. În România și Bulgaria, majorarea salariului minim a crescut cererea, dar a dus și la un deficit comercial mai mare și a contribuit la creșterea inflației.
Din cauza cererii mai slabe pentru produsele și serviciile românești din afara țării, creșterea economiei României a încetinit la 2,1% anul trecut. În prima jumătate a acestui an, se estimează o creștere de doar 1,3%. Sectorul IT s-a încetinit considerabil, conform tendințelor globale. Producția industrială a rămas la același nivel. Totuși, investițiile în infrastructură ajută la menținerea creșterii economice.
Inflația a rămas ridicată din cauza creșterilor salariale și ale pensiilor. În vară, România avea cea mai mare inflație din UE, de 5,8%. Banca Națională a României (BNR) a redus de două ori dobânda în vara acestui an, ajungând la 6,5%.
Guvernul României a continuat să cheltuiască mult, iar deficitul bugetar în primele șase luni din acest an a fost de 3,6% din PIB, mai mare decât în ultimii trei ani. Deși veniturile statului român au crescut la începutul anului, în urma măsurilor luate la finalul anului trecut, cheltuielile au crescut și ele, cu peste 20% în domenii precum investițiile, salariile și achizițiile de bunuri și servicii.