În 2023, economia României va crește cu doar 1,8%
În 2023, economia României va crește cu doar 1,8%. Având în vedere încetinirea din prima jumătate a acestui an, se prognozează că creşterea PIB-ului va fi de 1,8% în 2023 în ansamblu. Revizuirea BERD este ultima dintr-o serie de rectificări negative cu privire la previziunile despre traiectoria economiei României în 2023.
În 2024, pe măsură ce inflaţia se moderează şi condiţiile financiare se relaxează, creşterea economiei ar putea accelera la 3,2%, cu excepţia unor şocuri majore. În raportul din luna mai, BERD vorbea despre o creştere de 3,5% pentru anul viitor.
În 2023, producţia agricolă puternică, exporturile şi investiţiile robuste finanţate de UE reprezintă puncte care ar putea influenţa pozitiv evoluţia. La polul opus, slăbiciunile din industrie şi construcţii se aşteaptă să împingă în jos creşterea economiei României.
În 2022, economia României a demonstrat rezistenţă şi a crescut cu 4,7%. Ea a fost stimulată de o cerere internă robustă şi acumularea de stocuri. În prima jumătate a anului 2023, creşterea economiei a încetinit la 1,7%, faţă de anul precedent, reflectând o încetinire bruscă în al doilea trimestru.
Cererea internă a rămas robustă, datorită cheltuielilor guvernamentale mai ridicate şi investiţiilor, dar epuizarea stocurilor şi scăderea exporturilor de bunuri în termeni anuali au afectat creşterea. Producţia industrială nu a reuşit să revină pe creştere până acum, reflectând şocul preţurilor la energie, precum şi o cerere externă mai slabă. Deşi inflaţia este încă ridicată, creşterea salariilor reale a fost pozitivă din martie 2023, reflectând condiţii strânse pe piaţa muncii.
Poziția fiscală s-a înrăutățit
Cu toate acestea, poziţia fiscală s-a înrăutăţit. În prezent, autorităţile locale pregătesc un plan de consolidare fiscală care să fie convenit cu Comisia Europeană (CE). Deficitul fiscal ar putea să crească la 7% din PIB în 2023, mult peste nivelul bugetat de 4,4% din PIB. Prin urmare, moderarea consumului privat, alături de eventuale ajustări fiscale, vor defini probabil traiectoria de creştere în acest an.
Informațiile au fost transmise de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). BERD a fost înfiinţată în 1991, după prăbuşirea comunismului în Europa, în scopul consolidării economiilor de piaţă şi democraţiilor în 38 de ţări din sud-estul Mediteranei, Europa Centrală și de Est, până în Asia Centrală.
BERD este deţinută de 71 de ţări şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană/UE şi Banca Europeană de Investiţii/BEI). Mandatul atribuit BERD la înfiinţare stipulează faptul că instituţia va colabora doar cu statele care adoptă principii de guvernare democratice.