Îmbunătăţirea guvernanţei corporative la companiile de stat din România a fost subiectul unui workshop de două zile organizat la Bucureşti de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Ministerul Economiei, informează un comunicat de presă al BERD.
Evenimentul de la Bucureşti a fost condus de specialistul olandez în guvernanţa corporativă Michiel Boersma şi a inclus 30 de oficiali din Ministerul Economiei şi alte departamente ale guvernului. Participanţii au discutat modul în care statul, în calitate de proprietar al unei companii, ar trebui să îşi gestioneze mai eficient responsabilităţile şi să facă companiile mai competitive, eficiente şi transparente.
"Guvernanta corporativă este pre-condiţie pentru crearea de valoare în orice companie şi este un element crucial in dezvoltarea sustenabilă a societăţilor deţinute de stat. Guvernul Romaniei a făcut eforturi semnificative în ultimele şase luni pentru consolidarea cadrului de reglementare şi îmbunătăţirea principiilor de guvernanţă corporativă", a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Sorana Baciu.
"Îmbunătăţirea eficienţei şi o mai bună transparenţă în sectorul de stat duc la câştiguri economice şi ajută la crearea unor condiţii concurenţiale echitabile pentru companiile private şi cele publice. Acesta la rândul său încurajează un mediu de afaceri sănătos şi competitiv. BERD poate împărtăşi lecţiile pe care le-a învăţat de pe urma investiţiilor sale în România şi în altă parte", a spus Mihnea Crăciun, director adjunct pentru România la BERD.
În calitate de acţionar la companiile Electrica S.A. şi Romgaz, BERD a ajutat aceste companii să pună la punct planuri de acţiune în domeniul guvernanţei corporative înainte de listarea lor publică iniţială în 2014. Aceste programe au protejat drepturile acţionarilor minoritari, ceea ce a redus îngrijorările investitorilor.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. AGERPRES