BERD: România va înregistra o creştere economică de 1,3%, în 2010

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează că economia României va creşte cu 2,3% în 2011, după ce a revizuit estimarea privind avansul PIB din acest an, de la 1% la 1,3%, nivel anticipat şi de Fondul Monetar Internaţional. Pentru 2009, BERD arată că economia României a scăzut cu 7%, comparativ cu declinul de 8% previzionat în luna octombrie a anului trecut. Totodată, BERD estimează că România a înregistrat în trimestrul patru al anului trecut o s

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează că economia României va creşte cu 2,3% în 2011, după ce a revizuit estimarea privind avansul PIB din acest an, de la 1% la 1,3%, nivel anticipat şi de Fondul Monetar Internaţional.

Pentru 2009, BERD arată că economia României a scăzut cu 7%, comparativ cu declinul de 8% previzionat în luna octombrie a anului trecut.

Totodată, BERD estimează că România a înregistrat în trimestrul patru al anului trecut o scădere a PIB de 6,1% şi că economia va urca în ultimele trimestre din 2010 şi 2011, comparativ cu intervalul similar din anul precedent, cu 2,2% şi, respectiv, 2,8%.

„Revenirea în România şi Bulgaria va fi probabil încetinită de înăsprirea fiscală”, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

Pentru Bulgaria, BERD a revizuit prognoza privind evoluţia PIB în acest an de la o contracţie de 1,5% la stagnare, după o scădere de 4,8% în 2009, şi anticipează că economia va avansa cu 2,7% în 2011.

„După o contracţie a PIB-ului real cu circa 6% în 2009, BERD estimează în prezent o creştere economică medie pentru regiune (care include 30 de state din centrul Europei până în centrul Asiei, inclusiv Turcia – n.r.) de 3,3% în 2010, comparativ cu nivelul de 2,5% anticipat în octombrie 2009. Pentru 2011, BERD estimează o creştere economică pentru regiune de 3,8%”, se menţionează în comunicat.

BERD arată că revizuirea în urcare a estimării privind creşterea economică a regiunii a fost determinată de performanţele mai bune decât s-a anticipat a patru mari economii, respectiv Polonia, Turcia, Rusia şi Kazahstan, susţinute de evoluţia preţurilor mărfurilor şi de reluarea fluxurilor de capital către marile state cu economii emergente.

„Revenirea economiei din regiune rămâne fragilă, dar înregistrează variaţii mari între state. Revenirea globală va susţine creşterea regională, dar factorii locali vor avea o influenţă negativă”, a declarat, în comunicat, economistul-şef al BERD, Erik Berglof.

Pentru Europa de Sud-Est, regiune care include şi România, BERD estimează că economia a scăzut cu 5,4% în 2009, dar a dublat previziunea de creştere a PIB pentru 2010, la 1,2%, şi anticipează pentru anul viitor un avans de 2,6%.

Europa de Sud-Est cuprinde Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia.

Creşterea economică luată în calcul pentru bugetul pentru 2010 a fost revizuită în urcare în luna decembrie, de la 0,5% la 1,3%, Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional convenind asupra noii estimări.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

DETALII:
Citeşte şi Moody’s prognozează ieşirea din recesiune a României.