BERD și ING se pot implica în managementul Electrica

Electrica și-a găsit acționari importanți după oferta publică inițială încheiată cu succes, cu o suprasubscriere de peste 200%, printre care și BERD, cu un pachet de 8,6%, pe locul imediat următor fiind ING.

Oferta Electrica a adunat 444 milioane euro în urma ofertei publice desfășurate la București și la Londra. Indiferent cum o privim, listarea este un succes, a găsit investitori pentru cea mai mare ofertă desfășurată vreodată la Bursa de Valori București și, mai mult, a găsit printre acționari instituții financiare importante. Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a intrat în acționariatul Electrica cu un pachet de 8,6%, pentru care a plătit 75 milioane euro.

Astfel, statul român rămâne majoritar cu aproape 49% din acțiuni, BERD ocupă locul al doilea, iar pe locul al treilea se găsește ING, grupul financiar olandez, după cum a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Aproximativ 40% dintre acțiuni sunt împărțite între mai mult de 11.600 de investitori, în principal de retail. „Oferta Electrica a avut o dimensiune mai mare și o structură mai complexă decât celelalte listări realizate anterior în România“, spune Mirela Ionescu, managing director, head of Capital Markets și Investment Banking la Raiffeisen Bank. Pentru tranșa investitorilor instituționali au fost alocate 139,98 milioane acțiuni, dintre care 104,8 milioane vor intra la tranzacționare pe piața de la București, prețul de pornire fiind de 11 lei pe titlu. Acțiunile care vor intra efectiv la tranzacționare vor fi însă mult mai puține, fiind vorba aici de multe fonduri de investiții cu strategii pe termen lung. Restul de 8,79 milioane acțiuni vor ajunge pe piața londoneză sub formă de certificate globale de depozit  (GDR), cu prețul de pornire de 13,6 dolari.

Tranșa investitorilor mari de retail a adunat la final 17,72 milioane titluri, în timp ce pentru tranșa cu discount a investitorilor mici de retail au fost alocate 11,22 milioane acțiuni. În această tranșă au fost acordate suplimentar 10,63 milioane titluri, cererea fiind mult peste ofertă. Înainte de realocare, investitorii de retail ar fi primit doar 71 de acțiuni la 1.000 subscrise, însă după mutarea unor titluri din tranșa instituționalilor, jucătorii mici vor primi 330 de acțiuni pentru o mie subscrise.

Cerere mică pentru tranșa garantată

Singura tranșă nesubscrisă în totalitate a fost cea garantată a investitorilor de retail, pentru care s-a găsit cerere în proprorție de 83%, nefiind atins pragul maxim de 10.000 de mici investitori. S-au adunat totuși peste 9.700 de cumpărători, care au primit un total de 8,27 milioane acțiuni. „Este de salutat introducerea garantării subscrierilor pentru micii investitori. Totuși, împărțirea tranșei micilor investitori în două subtranșe paralele a fost o complicație ne-necesară, care arată că statul a tras concluziile greșite din listarea Romgaz“, spune Georgiana Androne, analist financiar la Tradeville. „Gradul ridicat de suprasubscriere a tranșei cu discount sugerează că investitorii de retail își doresc în primul rând un preț mai avantajos pentru acțiuni, motiv pentru care eliminarea discountului pentru tranșa garantată a redus atractivitatea unei inovații binevenite“, adaugă aceasta.

Calculele analiștilor de la Tradeville indică un preț țintă pentru următoarele 12 luni de 12,66 lei pe acțiune, adică un potențial de creștere de 15% față de prețul stabilit pentru ofertă, de 11 lei, iar pentru investitorii care au primit și discount potențialul este de 21%. Este însă de așteptat ca aceștia să nu stea cu titlurile în portofoliu în următoarele luni, vânzarea acestora din primele zile de tranzacționare însemnând un câștig rapid, chiar dacă nu va fi atât de mare. Partea bună este că, în condițiile în care economiile populației primesc randamente extrem de mici prin depozitele bancare, o bună parte a celor care au subscris la Electrica vor alege să rămână în piața de capital.

 

Ne așteptăm ca acțiunile Electrica să se înscrie în tiparul sezonier al companiilor de utilități, cu o perioadă de creștere mai susținută în iarnă-primăvară, în anticiparea dividendului.
Georgiana Androne, analist Tradeville

 8,6 este pachetul de acțiuni pe care îl deține BERD la Electrica, fiind al doilea acționar ca mărime după o investiție de 75 milioane euro