Vânzările masive derulate pe piaţa financiară şi monetară ungară după suspendarea acordului cu FMI şi UE prezintă un risc pentru alte state est-europene, care pot combate cel mai bine acest fenomen prin reforme economice, potrivit preşedintelui BERD, Thomas Mirow.

Forintul şi activele ungare de capital au fost vândute masiv luni, după ce guvernul de la Budapesta a respins măsurile de austeritate cerute de FMI şi UE pentru continuarea programului de împrumut extern.

Sfârşitul prematur al discuţiilor dintre autorităţile ungare şi reprezentanţii FMI/UE a zdruncinat încrederea investitorilor, determinând scăderea forintului cu peste 3% în numai o zi.

Risc de contagiune

Exemplul Ungariei arată cât de importantă este o politică fiscală solidă, a declarat Mirow pentru ziarul german Handelsblatt.

„Cazul Ungariei are şi un risc de contagiune pentru alte state est-europene, dar acestea se pot proteja prin continuarea reformelor şi restructurărilor. Cred că guvernul ungar va conveni asupra unei soluţii cu FMI în următoarele săptămâni”, a adăugat preşedintele BERD.

Mirow a mai arătat că performanţele economiilor din Europa de Est variază, cu Polonia într-o situaţie foarte bună, în timp ce alte ţări, precum Bulgaria şi România, sunt încă în recesiune.

SURSA: Mediafax