BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) este gata să sprijine planurile Bulgariei vizând construirea unui hub regional de gaze la Varna
BERD va oferi sprijin financiar dacă proiectul se va dovedi viabil, a declarat luni preşedintele băncii, Suma Chakrabarti, potrivit Reuters.
Suma Chakrabarti a apreciat că Bulgaria este bine situată din punct de vedere geografic pentru un hub regional de gaze şi a oferit autorităţilor de la Sofia expertiza BERD pentru acest proiect care este sprijinit şi de Comisia Europeană.
"Am dori foarte mult să lucrăm cu statul bulgar pentru a stabili care ar fi cea mai bună variantă şi cum ar putea fi atraşi investitorii străini", a spus preşedintele BERD.
În prezent, Bulgaria îşi asigură necesarul de gaze naturale prin importurile din Rusia dar construieşte interconectoare cu România, Grecia, Serbia şi Turcia pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare. De asemenea, autorităţile de la Sofia vor să realizeze un studiu de fezabilitate pentru un hub de gaze în valoare de 1,5 miliarde de euro care ar urma să fie construit la Varna, unde ar putea fi stocate gaze naturale din Rusia şi Marea Caspică pentru a fi livrate ulterior în Europa Centrală şi de Sud-Est.
"Dacă studiul de fezabilitate va arăta că este un proiect viabil cu siguranţă că suntem interesaţi, în special cu expertiza noastră în acest domeniu", a spus Chakrabarti.
Rusia nu a făcut niciun angajament pentru a furniza gaze naturale pentru proiectul acestui hub iar în cazul în care nu va reuşi să obţină gaze ruseşti anvergura proiectului va fi una limitată. Moscova a precizat că ar putea lua în considerare această idee dacă va obţine garanţii că proiectul nu va întâmpina obstacole cu privire la legislaţia UE în domeniul energiei.
Chakrabarti a mai spus că BERD şi-a majorat investiţiile în Bulgaria, în urma reformelor adoptate de autorităţile de la Sofia în domeniile financiar şi energetic, astfel că în acest an ar putea ajunge la nivelul record de 530 milioane de euro.
BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, a acordat, până în prezent, peste 7 miliarde de euro pentru proiecte derulate pe plan local şi a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare.
AGERPRES