Acţionarii BERD au aprobat în mai 2010 o mărire cu 50% a capitalului băncii, care a crescut de la 20 la 30 de miliarde de euro. “Mărirea de capital va permite BERD să investească în următorii cinci ani în regiunea sa de activitate, care iese din cea mai dură criză de la prăbuşirea comunismului”, afirmă oficialii băncii.

Aprobarea de către Consiliul Guvernatorilor a majorării de capital a fost decisă la Reuniunea Anuală de la Zagreb.

Creşterea de 10 miliarde de euro a capitalului băncii, din care 9 miliarde capital în acţiuni răscumpărabile şi un miliard capital subscris, constituie un proces de majorare care va continua în viitorul apropiat, se precizează în comunicatul băncii.

Cu ocazia întrunirii de anul trecut a Consiliului Guvernatorilor, preşedintele BERD, Thomas Mirow, a subliniat că aprobarea primită nu semnifică “un plan de afaceri, ci un plafon maxim de investiţii pe care ni-l permite capitalul băncii”, adăugând că “toţi guvernatorii au ţinut să îşi manifeste solidaritatea cu ţările emergente din Europa şi Asia Centrală, să se angajeze în ameliorarea vieţii în cele 29 de ţări în care acţionează BERD”.

Ţările în care activează BERD sunt Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Estonia, FYR a Macedoniei, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Rep. Kirghiză, Letonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan.

BERD are 61 de guvernatori reprezentând ţările acţionare şi doi din partea instituţiilor financiare ce deţin acţiuni la bancă.
SURSA: Agerpres