Berkshire Hathaway a vândut aproximativ 33,9 milioane de acțiuni ale Bank of America, pentru circa 1,48 miliarde de dolari, prin mai multe tranzacții desfășurate în această săptămână, conform unei declarații depuse la autoritatea de reglementare a pieței financiare, transmite Reuters.
Berkshire Hathaway a vândut aproximativ 33,9 milioane de acţiuni ale Bank of America
După această vânzare, Berkshire mai deține aproximativ 999 de milioane de acțiuni ale Bank of America.
Berkshire este unul dintre cei mai mari acționari ai băncii din Charlotte, Carolina de Nord. De asemenea, compania investește în alte câteva bănci, inclusiv Wells Fargo & Co și JPMorgan Chase.
Conglomeratul deținut de miliardarul Warren Buffett a început să investească în Bank of America în 2011, achiziționând acțiuni preferențiale în valoare de 5 miliarde de dolari, plus certificate pentru a cumpăra 700 de milioane de acțiuni ordinare. Această mișcare a avut loc într-un moment în care mulți investitori erau preocupați de nevoile de capital ale băncii.
Warren Buffett spunea că Berkshire Hathaway ”este făcut să dureze”
În scrisoarea anuală către acționarii Berkshire, care a fost publicată împreună cu raportul privind un profit operațional record de 37,4 miliarde de dolari pentru 2023, Buffett a afirmat că conglomeratul său, cu o valoare de peste 900 de miliarde de dolari, a devenit o fortăreață capabilă să reziste chiar și unui dezastru financiar fără precedent.
”Berkshire este construit pentru a rezista”, a scris Buffett.
Buffett a moderat, de asemenea, așteptările privind prețul acțiunilor Berkshire, menționând că dimensiunea enormă a companiei nu permite „nicio posibilitate de performanță uluitoare”.
”Rămân doar o mână de companii în această ţară capabile să mute cu adevărat acul la Berkshire şi au fost preluate la nesfârşit de noi şi de alţii”, a scris Buffett.
”Pe unele le putem evalua, pe altele nu”.
Cu toate acestea, miliardarul în vârstă de 93 de ani a asigurat investitorii că vicepreședintele Greg Abel, succesorul său desemnat, este „pe deplin pregătit să devină directorul general al Berkshire chiar de mâine”.
Buffett a avut, de asemenea, cuvinte deosebit de calde pentru Munger, care a decedat în noiembrie, la vârsta de 99 de ani. El l-a descris pe Munger ca fiind „arhitectul” Berkshire, în timp ce el însuși era „antreprenorul general”, și a reamintit investitorilor cum Munger l-a încurajat să achiziționeze afaceri excelente la prețuri corecte, în loc de afaceri corecte la prețuri excelente.
„Conservatorismul fiscal extrem” al Berkshire, care include aversiunea față de achizițiile majore la prețuri exagerate, este unul dintre motivele pentru care Buffett a permis acumularea unui record de 167,6 miliarde de dolari în numerar pentru compania din Omaha, Nebraska.
”Într-un fel, relaţia lui cu mine a fost în parte frate mai mare, în parte tată iubitor. Chiar şi când a ştiut că are dreptate, mi-a dat frâiele, iar când am gafat, nu mi-a reamintit niciodată – niciodată – de greşeala mea”, a scris Buffett, referindu-se la Munger.