Acestei metropole cosmopolite de 3,5 milioane de locuitori îi place să se compare cu Londra sau Parisul, însă şomajul înglobează 13% din populaţia activă, dublu faţă de media germană. Un berlinez din şase (17%) depinde de ajutorul social, faţă de numai 5% dintre locuitorii din statele prospere din sud, respectivBavaria şi Baden-Wurttemberg.
Berlinul, cândva capitala băncilor şi a grupurilor de presă, "continuă să sufere de pe urma consecinţelor celui de-al doilea război mondial şi a 28 de ani de divizare" între est şi vest, a constatat Karl Brenke, de la Institutul economic german DIW. Acest oraş "nu a atras marile întreprinderi germane instalate de multă vreme la Munchen, Hamburg sau Stuttgart. Aceasta este marea problemă", a adăugat el. Lumea finanţelor rămâne, de exemplu, concentrată la Frankfurt, care dispune de principalul aeroport al ţării.

Potrivit lui Karl Brenke, Berlinul nu a ştiut nici cum să atragă companiile străine, iar succesul turismului şi cele 250.000 de locuri de muncă pe care le furnizează această industrie sunt departe de a fi suficiente.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat cotidianului local Tagesspiegel, miliardarul american Ronald Lauder a apreciat că oraşul este "anticapitalist" şi l-a acuzat pe primarul social-democrat Klaus Wovereit, care guvernează împreună cu stânga radicală şi ar urma să fie reales, că i-a ruinat proiectele de reabilitare a Tempelhof, aeroportul emblematic al oraşului, care şi-a închis porţile în 2008.
Sursa: Agerpres