Camera superioară a parlamentului german, Bundesrat, a aprobat vineri modificarea legii fundamentale pentru a deschide calea unor investiţii istorice de 100 miliarde de euro în forţele armate, transmite Associated Press.
Olaf Scholz a aprobat fondurile la scurt timp după atacul Rusiei în Ucraina
Fondul special pentru armată a fost anunţat de cancelarul Olaf Scholz la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, liderul german afirmând că acesta a fost un ‘punct de cotitură în istorie’.
Scholz a anunțat fondul pe 27 februarie, la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina, și a declarat că Germania va cheltui acum peste 2% din produsul său intern brut pentru apărare – un obiectiv NATO pe care l-a neglijat mult timp. Guvernul și opoziția au convenit că cheltuielile pentru apărare vor atinge ținta de 2% „pe o medie multianuală”, cu ajutorul fondului special.
Oficialii recunosc că armata germană, Bundeswehr, a suferit ani de zile din cauza neglijenței și în special din cauza echipamentului îmbătrânit și slab funcțional. Social-democrații de centru-stânga ai lui Scholz și Uniunea, care a condus guvernul timp de 16 ani sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel, s-au acuzat reciproc pentru acest lucru. Ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat însă în fața parlamentarilor că „deficiențele Bundeswehr-ului nu mai pot fi admise nici măcar o secundă”.
Modificarea constituţională era necesară pentru ca uriaşele investiţii militare să fie finanţate prin împrumuturi. Legea fundamentală germană limitează în mod normal nivelul împrumuturilor pe care le poate angaja guvernul.
Cum va folosi Germania acești bani?
Propunerea întrunise deja majoritatea necesară de două treimi în camera legislativă inferioară, Bundestag, după un acord la care au ajuns partidele coaliţiei de centru-stânga şi opoziţia conservatoare. Aceeaşi majoritate de două treimi era necesară şi la votul din Bundesrat.
Banii urmează să fie folosiţi pentru achiziţia de echipamente mai moderne, inclusiv avioane, tancuri şi muniţie, dar şi de echipamente militare individuale precum dispozitive de termoviziune sau radio.
Moştenirea celui de-al Doilea Război Mondial şi a Germaniei naziste le-a creat timp de decenii germanilor un disconfort în ce priveşte chestiunile militare, dar politicieni spun că este timpul ca acesta să fie depăşit, mai ales ţinând cont de războiul Rusiei în Ucraina.
Germania a fost criticată în trecut de aliaţi din NATO, mai ales de Statele Unite, pentru nerespectarea angajamentului de a aloca 2% din PIB pentru armată.