Guvernul de la Berlin a fost nevoit să clarifice, vineri, afirmațiile ministrului german de Externe, Annalena Baerbock. Comentariile acesteia au generat controverse privind poziționarea Germaniei faţă de conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina.
Ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, a făcut marţi comentarii despre disputele transatlantice privind livrările de armament, care ulterior au fost depăşite, cel puţin pentru moment.
„Luptăm un război împotriva Rusiei, nu între noi”, declarase Baerbock, membră a formaţiunii ecologiste Alianţa ’90 / Verzi, cu ocazia unei reuniuni desfăşurate la Strasbourg.
Afirmaţiile sale au atras imediat replica Ministerului de Externe de la Moscova, care a interpretat comentariile ca fiind o dovadă privind un „război premeditat” al Occidentului contra Rusiei.
NATO şi Germania nu sunt părți beligerante în acest război
Vineri, Guvernul de la Berlin a fost nevoit să clarifice afirmaţiile ministrului de Externe Baerbock.
„Alianţa Nord-Atlantică şi Germania nu sunt părţi beligerante în acest război de agresiune al Rusiei contra Ucrainei. Susţinem Ucraina, dar nu suntem parte în război”, a declarat Christiane Hoffmann, un purtător de cuvânt al Guvernului german, conform publicaţiei Süddeutsche Zeitung.
Anterior, Ministerul de Externe de la Berlin comunicase că nu ar avea „sens” să comenteze replicile Moscovei, deoarece se înscriu în campania de „propagandă”.
Rusia a acuzat națiunile occidentale de implicare directă în conflictul din Ucraina
Rusia a acuzat, joi, națiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate.
„Există constant declarații din capitalele europene şi de la Washington că trimiterea diverselor sisteme de armament în Ucraina, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun fel implicarea acestor ţări sau a Alianţei în ostilitățile din Ucraina.
Noi, în mod categoric, nu suntem de acord cu această poziţie şi, la Moscova, orice face Alianţa şi capitalele menționate este considerată o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru se intensifică”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Reuters.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat că oferirea de asistenţă militară Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de tancuri ultramoderne, nu constituie o „ameninţare ofensivă” la adresa Rusiei.
Franţa a respins acuzaţiile Kremlinului
La rândul său, cancelarul german, Olaf Scholz, a reafirmat că, deşi va continua să ofere asistenţă militară Ucrainei, nu vrea ajungerea la un război între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică.
„Am luat toate deciziile prin cooperare strânsă cu aliaţii noştri. Vom continua în acelaşi mod. Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei, dar va încerca să evite o escaladare spre un conflict militar între Rusia şi NATO”, a subliniat Scholz.
Şi Franţa a respins acuzaţiile Rusiei privind implicarea directă a ţărilor occidentale în războiul din Ucraina.
„Răspundem foarte clar că nu suntem în război cu Rusia şi că nu este niciunul dintre partenerii noştri”, a declarat Anne-Claire Legendre, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Paris.