Berlusconi a cerut o anchetă parlamentară cu privire la căderea guvernului său în 2011 şi la numirea lui Monti în funcţia de premier. El a subliniat că nu s-a aşteptat niciodată ca Monti să-şi încalce promisiunile repetate potrivit cărora ”nu îşi va folosi importanţa publică ca şef al unui guvern tehnocrat pentru o prezenţă ulterioară în politică”. În opinia lui Silvio Berlusconi, decizia lui Mario Monti, un respectat economist şi fost comisar european, reprezintă o ”pierdere a credibilităţii” pentru acesta, potrivit Agerpres.
Monti, care s-a declarat deja disponibil pentru federalizarea forţelor reformatoare din Italia, a anunţat vineri seară că a acceptat să fie şeful unei coaliţii centriste la alegerile legislative din februarie, făcând astfel încă un pas către angajarea directă în campanie.
”Accept să-mi asum rolul de şef al coaliţiei şi să garantez succesul acestei operaţiuni”, a declarat Mario Monti într-o conferinţă de presă inopinată după o reuniune de patru ore cu reprezentanţi ai formaţiunilor politice centriste şi organizaţii civice italiene.