Incertitudinile politice din Italia, a doua economie a zonei euro, au provocat turbulenţe pe pieţele financiare mondiale, deoarece investitorii se tem că ar putea reizbucni criza datoriilor din Europa, transmit AP şi Reuters, potrivit Agerpres. Marile burse internaţionale înregistrau scăderi accentuate sub valuri de vânzări, în timp ce mulţi investitori se refugiau în bondurile germane.
Wall Street a fost lovită ieri de cea mai mare cădere din noiembrie încoace, fiind urmată azi dimineață de bursele asiatice, după datele privind alegerile din Italia. Perspectiva întoarcerii lui Berlusconi, care se opune reformelor, a declanșat îngrijorări legate de datoriile suverane din Europa, întrucât acestea ar putea destabiliza din nou economia globală. La rândul lor, bursele europene au deschis cu scăderi puternice, iar investitorii fugeau pe bondurile germane, transmite Reuters.
În Italia, indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a deschis în scădere cu 1,7%, după ce rezultatele alegerilor nu au arătat un câştigător clar.
Celelalte mari bursele europene sufereau căderi de proporții: bursa din Frankfurt se deprecia cu 1,9%, cea din Paris cădea cu 2,3%, iar cea din Londra pierdea 1,4%.
De asemenea, euro suferea noi deprecieri în raport cu dolarul american, picând sub 1,31 dolari, chiar până la 1,302 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimele şapte săptămâni, deoarece analiştii se aşteaptă să urmeze câteva săptămâni de incertitudini politice în Italia şi chiar noi alegeri spre sfârşitul anului.
Refugiu în bondurile Germaniei
De teama pierderilor, investitorii se refugiau în bondurile germane, al căror preț urca accelerat, cu 1,5%, în timp ce bondurile riscante cum sunt cele ale Spaniei și Portugaliei erau supuse unor vânzări masive.
‘Este cel mai prost scenariu din punctul de vedere al pieţelor’, a declarat Alessandro Tentori de la Citigroup.
Şi bursa japoneză a închis marţi în scădere cu 2,26%, în timp ce bursa de la Shanghai a înregistrat un declin de 1,4%.
‘Rezultatul foarte strâns şi impasul dintre cele două camere ale parlamentului riscă să ducă la noi alegeri’, a explicat Holger Schmieding, economist-şef al Berenberg Bank, adăugând că există şi un risc scăzut ca noile alegeri să ducă la organizarea unui referendum în Italia privind euro.
Wall Street, prima lovită de alegerile din Italia
Indicele SP 500 a marcat ieri cea mai mare cădere procentuală din 7 noiembrie și a ajuns la cea mai mică valoare din 18 ianuarie încoace, potrivit Reuters. De asemenea, indicele CBOE Volatility Index (VIX), un barometru al fricii pe Wall Street, a crescut cu 34%, înregistrând cel mai mare salt din august 2011 până în prezent.
Vânzările au accelerat spre finalul sesiunii de tranzacționare după ce S&P 500 a picat sub pragul de 1.500 de puncte, care a acționat ca un suport semnificativ.
Coaliția de centru-stânga din Italia deține un avans foarte mic în fața blocului de centru dreapta condus de fostul premier Silvio Berlusconi în cadrul alegerilor pentru camera inferioară a parlamentului, potrivit estimărilor a trei posturi TV. Pentru majoritatea în Senat, de care are nevoie orice guvern, lupta este decisă în regiune.
Blocajul rezultat în parlament ar putea conduce la noi alegeri și ar putea arunca dubii asupra capacității Italiei de a-și plăti datoriile.
Înaintea primelor sondaje care arătau Victoria coaliției de centru-stânga, acțiunile creșteau pe bursa din Milano și pe celelalte burse europene și de asemenea au ajutat indicele S&P 500 să atingă un maxim al sesiunii de 1.525,84 puncte, pe fondul optimismului că Italia va continua măsurile de austeritate.
Până la urmă, în sesiunea volatilă de luni, băncile și alte acțiuni financiare au fost printre cele mai lovite, pe fondul îngrijorărilor că sunt cele mai expuse la datoriile Italiei. Indicele KBW Bank a picat cu 2,7%.
Totodată, indicele Dow Jones a căzut cu 1,55%, S&P 500 a pierdut 1,83%, iar Nasdaq Coposite a picat cu 1,44%.
Toți ochii sunt acum ațintiți pe licitația cu bonduri italiene de peste zi, când costurile de împrumut ale Romei ar putea să crească.