Poziţia lui Ben Bernanke, şeful Federal Reserve, banca centrală a SUA este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care până la 1 februarie, boardul Fed trebuie reconfirmat de către Senatul american.

Mandatul lui Bernanke, de patru ani, pentru funcţia de preşedinte al Boardului Fed expiră în 2010, iar până pe 1 februarie, Senatul trebuie să voteze reconfirmarea conducătorii băncii centrale. În august, preşedintele Obama l-a nominalizat pe actualul şef al băncii centrale pentru un nou mandat.

Problema este că cel puţin patru membri ai Senatului din partea Partidului Democrat, aflat la putere, au afirmat că sunt împotriva lui Bernanke. Actualului guvernator i se reproşează faptul că n-a reuşit să evite intrarea economiei americane în cea mai gravă criză de după cea din anii ’30.

Conducerea Federal Reserve, banca centrală a SUA, se află pe mâinile a şapte oameni, membrii ai Boardului. Aceştia sunt numiţi pe o perioadă de 14 ani, la nominalizarea Preşedintelui SUA şi după ce au fost confirmaţi de votul Senatului. Dintre cei şapte, Preşedintele SUA nominalizeaă guvernatorul şi viceguvernatorul, care trebuie aprobaţi de Senat. Mandatul acestora este însă mai scurt- de doar patru ani.