Recesiunea din Statele Unite probabil s-a încheiat, dar refacerea economiei va fi lentă, iar crearea de noi locuri de muncă va fi un proces de durată, a declarat preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, citat de Reuters.

„Chiar dacă, din punct de vedere tehnic, este foarte probabil că recesiunea s-a încheiat, economia va părea foarte slabă, o perioadă”, a afirmat şeful Fed, după ce a susţinut un discurs la Brookings Institution.În opinia majorităţii analiştilor, ritmul de creştere economică va fi moderat, în 2010, mai puţin decât ne-am fi aşteptat, având în vedere profunzimea recesiunii, a adăugat şeful Fed, avertizând că această evoluţie va întârzia crearea de locuri de muncă. Şomajul din SUA a urcat la 9,7%, de la începutul recesiunii, în decembrie 2007, şi ar putea atinge 10% în lunile următoare.

Obama, posibil vinovat pentru şomajul a 600.000 de americani

Pe de altă parte, politicile comerciale aplicate de preşedintele american Barack Obama şi Congresul controlat de democraţi, de la începutul anului 2009, ar putea conduce la pierderea a 585.000 de locuri de muncă, după cum relevă un studiu realizat de Camera de Comerţ a Statelor Unite. Două treimi dintre aceste posturi, respectiv 383.400, vor fi pierdute în urma eşecului Congresului SUA de a aproba acorduri de liber schimb cu Columbia şi Coreea de Sud. Promovarea a produselor americane, „Buy American”, inclusă în programul de măsuri de susţinere a economiei SUA aprobat de Congres în acest an poate duce şi ea la pierderea de locuri de muncă: dacă alte ţări vor lua măsuri de excludere a companiilor americane din programele proprii de stimulare economică, 176.800 de americani şi-ar putea pierde slujbele.

SURSA: MEDIAFAX