Bernard Arnault nu mai este cel mai bogat om din lume. Cine i-a ocupat poziția

Bernard Arnault nu mai este cel mai bogat om din lume. Francezul a trecut, de la cea mai bogată persoană din lume, pe locul 5 în topul bogaților realizat de Bloomberg.

Averea netă a CEO-ului LVMH este mai mică cu 54 de miliarde de dolari, după vârful atins în martie. Acțiunile LVMH au scăzut cu 20% în acest an, deoarece cererea mai scăzută a afectat vânzările și profiturile companiei.

În urmă cu șase luni, Bernard Arnault era cea mai bogată persoană de pe planetă, dar acum a plonjat pe locul cinci, informează Msn.com.

În martie avea o avere estimată la 231 de miliarde de dolari

Arnault este fondatorul și CEO-ul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, gigantul francez al bunurilor de lux. La sfârșitul lunii martie, avea o avere estimată la 231 de miliarde de dolari, clasându-se înaintea CEO-ului Tesla, Elon Musk, și a fondatorului Amazon, Jeff Bezos, în indicele Bloomberg Billionaires.

Averea magnatului modei a scăzut de atunci cu 54 de miliarde de dolari, ajungând la 177 de miliarde de dolari.

În urma lui Musk, Bezos, Zuckerberg și Larry Ellison

Așa că acum se află pe locul cinci pe lista bogaților, în urma lui Musk și Bezos, a lui Mark Zuckerberg, și a co-fondatorului Oracle, Larry Ellison.

Averea netă a lui Arnault a scăzut cu 30 de miliarde de dolari de la începutul anului, fiind superbogatul care a pierdut cel mai mult din top 500 cei mai bogați oameni din lume realizat de Bloomberg.

El este și singurul dintre cei mai bogați 18 oameni care au pierdut bani în 2024 – toți ceilalți au câștigat cel puțin 16 miliarde de dolari, până la 71 de miliarde de dolari în cazul lui Zuckerberg.

Clasamentul Forbes spune o poveste similară: Arnault a coborât de pe primul loc, cu o avere netă de 233 de miliarde de dolari pe 8 martie, pe locul al cincilea, cu o avere de 167 de miliarde de dolari, în spatele lui Musk, Bezos, Ellison și Zuckerberg.

Scădere cu 20% a prețului acțiunilor LVMH

Clasamentul reflectă o scădere cu 20% a prețului acțiunilor LVMH, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Arnault deține aproximativ 48% din conglomeratul de lux, care găzduiește aproximativ 75 de mărci, inclusiv Tiffany & Co., Louis Vuitton, Dom Perignon și Sephora.

Acțiunile LVMH au fost puternic afectate de problemele companiei. LMVH a avut dificultăți în prima jumătate a acestui an, veniturile crescând doar cu 2%, iar veniturile din operațiuni recurente au scăzut cu 8%.

Profiturile de bază au scăzut cu 26% în cazul afacerilor cu vinuri și băuturi spirtoase, cu 19% în afacerile cu ceasuri și bijuterii și cu 6% în segmentul-cheie de modă și articole din piele.

Climat de incertitudine economică și geopolitică

Arnault a avertizat asupra unui „climat de incertitudine economică și geopolitică” în comunicatul privind veniturile companiei.

Bloomberg a informat luna trecută că Sephora își va reduce forța de muncă din China cu 10% pentru a face față unei piețe locale din ce in ce mai provocatoare.

Industria de lux a cunoscut un boom după pandemie, pe măsură ce călătoriile au fost reluate și cumpărăturile au revenit pe un trend ascendent.

Dar a început să fie afectată de inflație, ratele dobânzilor tot mai mari și temerile unei recesiuni, care au temperat cererea chiar și în rândul consumatorilor bogați.