Lipsa fundamentelor economice şi analiza tehnică arată că SIF-urile mai au mult până la recuperarea pierderilor din ultimii doi ani. Este incomparabil mai uşor să creşti de trei ori, dar de la 5 la 15 decât de la 30 la 90. Un minim în piaţă nu echivalează cu începutul unei pieţe bull. El reprezintă o schimbare majoră în sentimentul participanţilor, dar lasă toate opţiunile deschise, inclusiv pe cea care duce la un al doilea minim. Fiecare situaţie necesită instrumentul
Lipsa fundamentelor economice şi analiza tehnică arată că SIF-urile mai au mult până la recuperarea pierderilor din ultimii doi ani.
Este incomparabil mai uşor să creşti de trei ori, dar de la 5 la 15 decât de la 30 la 90. Un minim în piaţă nu echivalează cu începutul unei pieţe bull. El reprezintă o schimbare majoră în sentimentul participanţilor, dar lasă toate opţiunile deschise, inclusiv pe cea care duce la un al doilea minim. Fiecare situaţie necesită instrumentul potrivit. În cazul nostru, avem nevoie de analiza tehnică pentru a oferi imaginea în care ne aflăm, încotro mergem şi ce ne aşteaptă pe drum. Graficele Ichimoku sunt folosite în Japonia la fel de mult ca zvonurile în România, aşa că apelăm la ele.
Pentru fiecare investitor, orizontul de timp de luat în considerare este cel lunar, aşa că aplicăm Ichimoku pe un grafic lunar, cu scară aritmetică, nu logaritmică. Modul cel mai simplu de folosire şi interpretare este: închiderea deasupra norului are semnificaţie (foarte) bullish, iar sub nor (foarte) bearish. Unde suntem? Sub nor, cu un drum foarte lung de parcurs pentru a trece deasupra. Reamintesc că fiecare bară reprezintă o lună (20 de zile de tranzacţionare), iar distanţa liberă în dreapta este de 26 de bare, adică doi ani şi două luni. Ce urmăreşte un investitor în SIF-uri, care a pierdut masiv în trecut? Ca închiderea să treacă deasupra norului, care are o ultimă rezistenţă pentru următorii doi ani în jurul valorii de 51.000 de puncte.
Cel mai repede poate trece de această rezistenţă în decembrie 2010 (se numără barele până la obiectiv.) Mai devreme nu este posibil, oricâte zvonuri vor mai fi lansate. Reacţia din martie 2009 şi până în prezent nu poate continua liniar până în decembrie, din simplul motiv că piaţa este atât obosită, cât şi nesusţinută de economie. În acest caz, cel mai realist, ne aşteptăm la o retragere/consolidare în drum spre 51.000. Consecinţa este întârzierea atingerii valorii respective şi intrarea într-un nor din ce în ce mai gros, care anunţă rezistenţa şi mai puternică, odată ce preţul de închidere a intrat în el. Astfel, decembrie 2010 devine „cândva” în 2011. Norul devine gros între mai 2011 şi mai 2012. Pentru investitori, un alt semnal de piaţă bullish în SIF-uri, ceva mai slab, va apărea prin trecerea Chikou-span deasupra închiderii lunare în trei-patru luni din acest moment, dacă totul se va desfăşura fără retragerea menţionată.
În concluzie: 51.000 de puncte este o rezistenţă formidabilă, cu anticiparea atingerii ei în cel mai pozitiv scenariu posibil în decembrie 2010. Acceptând realitatea că nimic nu merge vertical pentru mult timp, plus că fundamentele economice nu susţin evoluţia verticală a SIF-urilor în următoarea perioadă, decembrie 2010 se mută în 2011. Se pot face bani până atunci? Sigur că da, dar prin tranzacţionare activă şi cu un risc şi money management foarte solid.
Dan Valcu, CFTe https://ta.educofin.com