Bezos a greșit, iar Biden a avut dreptate: impozitarea celor bogați poate ajuta la domolirea inflației
Potrivit ProPublica, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, nu a plătit impozit federal pe venit în 2007, 2011 sau 2018. Nici Elon Musk. Cu toate acestea, se așteaptă ca încasările fiscale din acest an să ajungă la 2,6 trilioane de dolari, potrivit Biroului de Buget al Congresului. Este o creștere de 26% față de încasările din 2021. Aceste încasări ar reprezenta 10,6% din PIB, cel mai mare procent înregistrat vreodată și ar reduce deficitul bugetar de la 2,8 trilioane de dolari, cum era anul trecut, la un trilion de dolari, scrie NewRepublic.
Acest lucru nu se datorează în niciun caz impozitelor pe care le plătesc miliardari ca Bezos și Musk, ci, de exemplu, cititorilor cu stare ai publicației ”Wall Street Journal”. Cu un venit mediu pe gospodărie de 242.007 USD, cititorii ”Wall Street Journal” pot fi definiți, în linii mari, drept primele 5 procente în distribuția veniturilor naționale (am putea numi asta ”cohorta celor cinci procente”).
Cohorta ”celor cinci procente” nu-i include pe Jeff Bezos sau Elon Musk
Revenind, trebuie subliniat din nou că aceste cinci procente probabil nu-i includ pe Jeff Bezos sau Elon Musk. Cei doi superbogați ai lumii aparțin clasei neplătitoare de impozite; chiar și în anii în care plătesc ceva, de obicei nu e foarte mult. ProPublica explica în ancheta de anul trecut că Bezos a cerut şi a și obţinut în 2011 un credit de 4.000 dolari pentru copiii săi. În acel an, patronul Amazon pretindea că pierderile sale în investiţii au fost mai mari decât veniturile sale anuale.
Dar, probabil că atunci când ești atât de bogat, o creștere a prețurilor acțiunilor nu va crește probabil nivelul tău de consum personal, care este deja unul amețitor.
Biden a propus o rată marginală maximă a impozitului pe venit
Pe de altă parte, oamenii din clasa de mijloc, pentru că au mai puține venituri decât bogații, cheltuiesc mare parte din venituri pe bunuri și servicii. De aceea, atunci când președintele Donald Trump și ulterior Joe Biden au vrut să stimuleze economia în timpul pandemiei, au vizat în mod special clasa de mijloc.
Acum însă Biden și-a propus să lupte împotriva inflației cu un impozit pe profit de 28%, în creștere față de actualul 21% (dar mai mic decât rata marginală maximă de 35% existentă înainte ca Trump să o reducă).
Biden a propus, de asemenea, o rată marginală maximă a impozitului pe venit de 39,6%, în creștere față de actuala 37% (dar mai mică decât rata marginală maximă de 50% din timpul administrației Ronald Reagan). Biden a propus, de asemenea, o taxă pentru miliardari precum Bezos, care vizează câștigurile de capital nerealizate. Intitulată „Impozitul pe venitul minim al miliardarilor”, taxa i-ar viza pe cei aproximativ 700 de americani cei mai bogaţi, prin stabilirea unei cote minime de impozitare de 20%.
Bezos a spus că astfel de politici nu au nimic de-a face cu inflația, dar s-a înșelat. Rata marginală de 39,6% propusă de Biden ar impozita și veniturile de peste 400.000 de dolari, ceea ce, da, stabilește pragul mult prea sus, dar ar viza o bună parte din ”cohorta celor cinci procente”.
Niciodată nu este un moment prost pentru a crește impozitele cu cinci procente și pentru a descuraja un consum inflaționist. Ba chiar ar face sistemul fiscal un pic mai corect, ar reduce deficitul și ar putea da Rezervei Federale o mână de ajutor în reducerea ratei inflației.