Dacă demersurile BGS de listare pe NASDAQ vor reuşi, atunci am putea avea prima companie românească prezentă pe cea mai puternică piaţă de capital. Uşor de zis, greu de făcut.
În plină criză financiară, când investitorii încearcă, încă fără succes, să uite coşmarul prăbuşirii pieţelor de capital, o firmă românească, BGS, vrea să se listeze. Nu la BVB, nici la Viena sau Amsterdam şi nici, aşa cum au mai încercat şi alţii, la Londra. Bogdan Oprea, acţionarul majoritar şi directorul general al BGS, a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să îşi listeze compania pe piaţa electronică de capital americană, NASDAQ. Să fie doar o mişcare de marketing?
„Eu cred că acum e momentul să accelerăm, când toată lumea frânează sau stă în expectativă“, spune Oprea pentru Capital. „Avem nevoie de investiţii masive, ne trebuie între 10 şi 30 de milioane de dolari pentru extindere şi, dacă am văzut cât de închistate sunt băncile, am zis să facem acest pas“, explică directorul general al BGS. Acesta deţine 80% din companie, unul din primii trei jucători pe piaţa autohtonă a serviciilor de securitate, restul acţiunilor fiind împărţite în mod egal de către cei doi fraţi ai săi, Daniel şi Costin Oprea. BGS vrea să listeze, în primă instanţă, 30% din divizia sa de securitate. Grupul deţine trei divizii, pe lângă cea de securitate având operaţiuni în zona serviciilor medicale şi în cea a asistenţei în caz de dezastre.
Desant în provincie
Compania a rămas singurul jucător cu capital integral românesc pe această piaţă. Ceilalţi mari competitori, G4S, Rosegur şi Securitas, au acţionari străini. O abordare similară, vânzarea unui pachet de acţiuni din companie către un fond de investiţii sau un investitor strategic, ar fi putut avea şi BGS. Demersul s-ar fi putut dovedi mai ieftin şi cu o finalitate mai sigură decât listarea tocmai în SUA. „Sincer să fiu, nu am fost foarte hotărâţi în ceea ce priveşte vânzarea către un fond, dar nici vreun fond de investiţii nu a venit cu o propunere concretă“, spune Bogdan Oprea. În schimb, acesta a fost contactat de brokerii americani în timp ce negocia preluarea unei firme pe piaţa americană, tranzacţie care nu a mai avut loc. „Brokerul ne-a spus că investitorii sunt interesaţi de potenţialul pieţei est-europene de securitate şi ei au venit cu propunerea să ne listăm. Este o firmă mare de brokeraj, din păcate am un contract de confidenţialitate, care nu mă lasă să îi dezvălui numele“, adaugă Oprea.
În ceea ce priveşte piaţa autohtonă, calculele şefului BGS sunt corecte. Deşi este unul dintre cei mai mari jucători, deţine doar circa 8% dintr-o piaţă estimată la 500 de milioane de euro şi care are un potenţial de a ajunge la un miliard de euro în cinci ani, după calculele lui Oprea. Deci există loc pentru consolidare. „Suntem prezenţi doar în 15 oraşe. Fiecare oraş mic ne aduce circa 500.000 de euro cifră de afaceri, fiecare oraş mai mare ne auce un milion pe an. Nu vrem să achiziţionăm companii mai mici, e mai rentabil să te dezvolţi singur“, completează acesta. Oprea mai spune că ia în calcul şi intrarea pe piaţa serviciilor de transport valori şi „cash in transit“, unde G4S face legea. „E un segment relativ mic, de 200 de milioane de euro, care nu va mai creşte, dar care nu trebuie neglijat; vom putea în acest fel să oferim servicii integrate pentru bănci“.
Cheltuieli sau investiţii?
Anul trecut, grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 22 de milioane de euro şi un profit de 5 milioane. „Pentru acest an mă aştept să creştem cu circa 20%. Nu e hazardată aprecierea, deoarece la jumătatea anului avem deja afaceri cu 10% mai mari decât în 2008“, explică directorul general al companiei. El apreciază costurile demersului de listare, care va dura circa un an, între 500.000 şi 750.000 de dolari şi este conştient că acesta se poate solda cu un eşec. „În orice caz, nu cred că vor fi bani aruncaţi; vom avea o analiză la sânge a afacerii, vom căpăta experienţă şi ne vom întări. Există şi moduri mult mai rele de pierde bani“, încheie Bogdan Oprea.
Nu am fost foarte hotărâţi în ce priveşte vânzarea şi niciun fond nu a venit cu o propunere.
Bogdan Oprea, director general BGS
30% din acţiunile BGS ar urma să fie listate pe NASDAQ. Compania vrea să strângă de pe piaţa de capital între 10 şi 30 milioane de dolari, pentru extindere