Celebrând 90 de ani de la înfiinţarea Aeroclubului României, ediţia din 2013 a Bucharest International Air Show (BIAS) reuneşte 100 de aeronave în evoluţii aeriene sau expuse publicului, dar şi peste 100 de piloţi şi paraşutişti de elită.
Spectacolul este deschis de piloţii de la Aeroclubul României.
În premieră pentru Bucureşti, la spectacolul aerian vor evolua Baltic Bees, formaţia letonă cu un stil de pilotaj unic în lume, executând manevre artistice de maximă dificultate. Înfiinţată în urmă cu cinci ani, echipa de acrobaţie aeriană Baltic Bees evoluează pe cinci aeronave de tip L-39C Albatros, fabricate în Republica Cehă. Prima echipă profesionistă de acrobaţie aeriană înfiinţată în statele baltice, trupa letonă este compusă din piloţi experimentaţi, având la activ mii de ore de zbor pe aeronave militare şi pe aeronave de acrobaţie de mare viteză şi manevrabilitate. Sunt recunoscuţi după stilul unic de pilotaj, executând manevre artistice de maximă dificultate.
Luca Bertossio, campion mondial la acrobaţie cu planorul, va avea prima sa evoluţie la BIAS în jurul orei 11.00. În vârstă de doar 23 de ani, Luca Bertossio este unul dintre copiii minune ai aviaţiei. Italianul este campionul mondial en titre la planorism, uimind întreaga lume cu abilităţile sale demonstrative, care l-au propulsat rapid, în doar câţiva ani, drept o autoritate în materie de acrobaţie cu planorul.
Singura formaţie privată de acrobaţie aeriană din România, Iacării Acrobaţi, nu avea cum să lipsească de la Bucharest International Air Show. Ioan Postolache, cap de formaţie, Dan Ştefănescu, coechipier dreapta, şi Dan Conderman, coechipier stânga, pilotându-şi YAK-urile 52 TW (fabricate integral în România), aduc întotdeauna demonstraţii aeriene surprinzătoare. Iacării evoluează la o înălţime cuprinsă între 100 şi 800 de metri faţă de sol, pe o rază de un kilometru, cu viteze între 0 şi 450 km/h.
‘Zborurile în formaţie vor fi cele mai dificile din cauza temperaturii. Toate evoluţiile noastre vor fi, însă, încadrate în clasa de acrobaţie unlimited. Vom zbura cu 120-400 km/oră, la o distanţă între noi de doar 1,5 metri’, a spus George Rotaru, directorul Aeroclubului României şi liderul echipei naţionale de acrobaţie Hawks of Romania.
Continuator al tradiţiei începute în 1920, odată cu fondarea Aeroclubului Regal al României din iniţiativa prinţului George Valentin Bibescu, Aeroclubul României este o unitate de pregătire şi perfecţionare a personalului aeronautic civil, precum şi o structură sportivă de performanţă cu profil aeronautic. Aflat sub conducerea Ministerului Transporturilor, Aeroclubul are în subordine, la rândul său, cincisprezece aerocluburi teritoriale în întreaga ţară. În cadrul acestor manifestări, evoluţia echipei naţionale de acrobaţie aeriană Hawks of Romania, programele de zbor în formaţie executate de Vulturii Tricolori, dar şi demonstraţiile lotului naţional de paraşutism, atrag, de fiecare dată, un public numeros şi entuziast.
Pe parcursul evenimentului vor evolua multe alte nume din elita acrobaţiei aeriene mondiale – Flying Bulls (cu spectaculoasele aeronave Alpha Jet şi B-25J), Polish Eagles Foundation (cu celebrul model MIG 15), precum şi artişti ai acrobaţiei aeriene din România – Aeroclubul României, Iacării Acrobaţi, Hawks of Romania, alături de cei mai mai buni profesionişti din structurile de aviaţie ale MAI. Nu vor lipsi lansările de paraşutişti ale celor de la Şcoala de paraşutism TNT Brothers.
Cei care îşi vor cumpăra plicuri special inscripţionate, aerofilatelie, de la standul Poştei Române vor putea să trimită câteva cuvinte prietenilor printr-un poştaş ce va fi paraşutat direct pe pista din Aeroportul Băneasa.
Aeroportul Băneasa găzduieşte, sâmbătă, şi a doua ediţie a expoziţiei de aviaţie generală – General Aviation Exhibition, unde sunt expuse zeci de aeronave, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri.
Show-ul aviatic este organizat de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Aeroclubul României, ROMATSA, Clubul Sportiv AIBO şi ROMAERO.
Accesul publicului este gratuit, iar organizatorii recomandă spectatorilor să nu vină cu autoturismul deoarece nu există spaţii de parcare special amenajate în zona Aeroportului Băneasa.
Sursa: Agerpres
BIAS 2013: Spectacol aerian la Băneasa
27 iulie 2013, 08:50
Ultima modificare în 27 iulie 2013, 11:50
Acrobaţii cu planorul, zboruri în formaţie, corespondenţă paraşutată, zbor în amurg şi artificii sunt principalele atracţii de care vor avea parte, sâmbătă, spectatorii ediţiei din 2013 a Bucharest International Air Show (BIAS), de pe aeroportul Bucureşti-Băneasa.
Etichete: avion,
baneasa
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook