Biden sosește în Europa, la summitul G7: SUA oferă lumii 500 de milioane de vaccinuri Pfizer
Un turneu de o săptămână, care speră să-i permită să înfrunte mult așteptata întâlnire față în față cu „țarul” Rusiei, pe 16 iunie, la Geneva, dintr-o poziție de forță, cu o armonie reînnoită a puterilor occidentale la summitul G7 din Marea Britanie, la summitul NATO și la summitul SUA-UE.
„America is back”, este mesajul comandantului șef, hotărât să relanseze relațiile transatlantice, vindecând rănile lăsate de predecesorul său Donald Trump, care în urmă cu patru ani i-a traumatizat pe liderii europeni, trecând peste Brexit, „biciuind” NATO drept o alianță „învechită” cu membri „paraziți” și refuzând inițial să susțină deschis principiul apărării reciproce, notează La Stampa.
Război rece împotriva dictarurilor
Dar provocarea lui Biden merge mai departe și își propune să recruteze democrațiile într-un nou război rece împotriva autocrațiilor și dictaturilor. În vizor sunt Moscova și Beijing. Rusia nu este văzută ca un rival real în secolul al XXI-lea, ci ca o putere deranjantă care compensează influența ei aflată în declin cu acțiuni ostile și împărțite, de la atacurile cibernetice la interferențele electorale.
Adevăratul concurent este Dragonul, care are toate cărțile în regulă pentru a lupta cu SUA pentru supremația economică, tehnologică și militară din lume. Nu întâmplător, în aceste zile, Biden a ordonat să consolideze lanțurile de aprovizionare ale bunurilor strategice, făcându-le mai puțin dependente de țări precum China, în timp ce Senatul a aprobat în mod bipartizan o lege de 250 de miliarde de dolari, sumă care ar urma să fie injectată în industria tehnologică pentru a combate ambițiile Beijingului.
Biden a anulat două decizii ale lui Trump
Totodată, înainte de plecare, președintele american a anulat interdicțiile lui Trump împotriva aplicațiilor chinezești TikTok și WeChat, dar a ordonat o anchetă mai amplă asupra aplicațiilor software controlate de puteri străine pentru a evalua riscurile securității naționale. Biden este așteptat cu o primire călduroasă, dar UE nu pare să vadă Dragonul și nici Rusia cu aceiași ochi ca și Washingtonul, și pentru că rămâne mai dependentă decât SUA de ambele țări pentru comerț și energie. Este suficient să ne gândim că China este cea mai mare piață pentru exporturile germane, iar Bruxelles-ul nu a ezitat să semneze acordul comercial cu Beijing, în ciuda avertismentului american.
După cum a rezumat un diplomat, Europei nu îi place ceea ce face China, dar Statelor Unite nu le place ceea ce este China, ideea că poate deveni puterea principală a acestui secol. Pentru o Europă care nu știe ce va urma după Merkel și după alegerile prezidențiale franceze, există și umbra unei reveniri a lui Trump sau a unui personaj similar populist. Și teama că, încă din 2022, alegerile de la mijloc de mandat ar putea limita marja de manevră a lui Biden.
Joe Biden în Marea Britanie
Însoțit pentru etapa britanică de către Prima Doamnă Jill, președintele SUA își va începe vizita întâlnindu-se joi cu premierul britanic Boris Johson în Cornwall, pentru a reafirma relația specială dintre SUA și Marea Britanie și pentru a conveni asupra unei noi „Atlantic Charter” pe modelul celei lansate în 1941 de Churchill și Roosevelt: inspirată din aceleași valori democratice, dar axată pe noile provocări, cum ar fi atacurile cibernetice, clima, pandemia. De asemenea, este așteptat și un grup operativ pentru a redeschide călătoriile între cele două țări și o înțelegere pentru un acord de cooperare tehnologică.
Prin urmare, summitul G7, primul organizat în prezență după pandemie: pe ordinea de zi redresarea durabilă, schimbările climatice, taxa minimă pentru multinaționale, lupta împotriva virusului cu anunțul lui Biden despre achiziționarea de către SUA a 500 de milioane de vaccinuri Pfizer pentru a le dona restului lumii.
De la hotelul din Carbis Bay, unde va avea loc summitul (este posibilă și o întâlnire bilaterală Draghi-Biden), cei șapte lideri vor putea vedea o sculptură cu portretele lor după modelul celebrului monument de pe Muntele Rushmore, realizat de artistul britanic Joe Rush cu deșeuri electronice și, din acest motiv, numit „Mount Recyclemore”.
După Bruxelles, Putin
După ce va fi primit duminică de Regina Elizabeta la Castelul Windsor, Biden va pleca, apoi, spre Bruxelles. La summitul NATO din 14 iunie, accentul va fi pus pe Rusia și China, dar și pe retragerea din Afganistan și pe activitatea hackerilor. Programul include o întâlnire bilaterală delicată între liderul american și aliatul problematic Erdogan. Ziua următoare va urma summitul SUA-UE, cu o atenție deosebită asupra taxelor vamale.
Apoi, toți ochii vor fi îndreptați spre prima întâlnire față în față dintre Biden și Putin, pe care președintele american l-a numit „criminal” în urmă cu câteva luni: nu sunt așteptate răsturnări de situație, dar sunt prevăzute mai multe scântei.
Sursă foto: Dreamstime