Cu excepția lui Donald Trump, probabil că nimeni nu a jubilat că procesul său s-a încheiat atât de rapid. Sau poate că mai există cineva care se bucură în secret: Joe Biden.
O analiză publicată de NationalInterest, după votul de sâmbătă, din Senat, prin care Trump a fost achitat, explică de ce Biden ar fi, de fapt, marele câștigător.
Senatul a votat cu 57 de voturi, pentru condamnarea lui Trump. Voturile împotrivă au fost 43, însă pentru un verdict de vinovăție era nevoie de cel puțin 67 de voturi „pentru”. Astfel, Donald J. Trump a rezistat cu succes celui de-al doilea proces de destituire.
Singurul lucru care a părea să arunce o umbră îndoială în procedurile din Senat cu privire la verdictul final era performanța defectuoasă a avocaților lui Trump. Și care ar fi putut determina senatori ca repiblicanul Richard Burr să voteze pentru acuzarea sa. Dar discursul liderului minorității din Senat, Mitch McConnell, de după verdict, a reprezentat adevărata surpriză a procesului.
Acuzându-l pe Trump pentru „comportamentul său inconștient” de după alegeri, considerându-l răspunzător penal pentru comportamentul său, republicanul a lansat un rechiztoriu și mai dur. Devenind parcă vârful de lance al acuzării.
El l-a numit pe fostul președinte „responsabil practic și moral” pentru violența de la Capitoliu, din 6 ianuarie. McConnell a dezaprobat retorica pe care democrații au cultivat-o, în vară, în timpul protestelor rasiale, dar a spus că Trump a dus-o acum la un alt dimensiune în întregime.
În esență, McConnell, care a votat pentru achitarea lui Trump din motive constituționale, a încercat să smulgă bandajul de pe rana republicanilor GOP. Pur și simplu l-a descris pe Trump ca un lider eșuat și un demagog periculos, care trebuie ejectat din politică, explică NI.
Dacă asta se va întâmpla sau nu, rămâne de văzut. Trump a rezistat procesului de destituire doar pentru că păstrează sprijinul bazei republicane. Dar se confruntă și cu o mulțime de probleme, de la investigații financiare până la investigații politice, care nu-i vor face viața ușoară în lunile următoare.
În Georgia, un procuror local investighează încercările lui Trump de a-i înfrunta pe oficialii electorali de stat, obligându-i „ să găsească” cele 11.000 de voturi care erau pentru el. Ancheta Departamentului Justiției din 6 ianuarie l-ar putea lega în continuare pe Trump de adepții săi înfocați. Jonathan Zucker, avocat al unui membru al organziației Proud Boys, declara recent: „Dacă a fost o conspirație, Trump a fost șeful. El a fost cel care a aprins focul”.
De asemenea, se vorbește despre o comisie pe modelul 9/11 pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat în ianuarie.
Procurorii din New York examinează și împrumuturile de 280 de milioane de dolari pe care Trump le-a primit de la Ladder Capital Corp. pe patru proprietăți din Manhattan, inclusiv Trump Tower.
Cele de mai sus sunt doar câteva dintre motivele pentru care democrații s-au hotărât rapid să nu convoace martori privind comportamentul lui Trump din 6 ianuarie. În acest caz, procesul de punere sub acuzare risca să se transforme într-o dezastru, care se întindea pe mai bine de o lună. Iar acest lucru ar fi obstacole insurmontabile în impulsionarea agendei lui Biden.
În schimb, finalizarea rapidă a procesului de destituire înseamnă că Biden are ce și-a dorit. Președintele, care vrea să-l pună pe Trump cât mai mult în oglinda retrovizoare, se concentrează pe adoptarea unui proiect de lege de urgență pandemică de 1,9 trilioane de dolari. Care s-ar putea dovedi esențial nu numai pentru economie, ci și pentru planurile politice ale democraților. Iar cel mai câștigat din toată odiseea procesului, în afară de Trump, este, cu siguranță, Biden.