SUA vor ataca militar Iranul doar în „ultimă instanță”
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a îndemnat Iranul să reaplice acordului nuclear semnat în trecut. Totodată, Joe Biden a subliniat faptul că decizia fostului preşedinte al SUA, Donald Trump, de a retrage Statele Unite ale Americii din acordul nuclear cu Iranul a fost „o eroare enormă”.
„Acum, Iranul este mai aproape de fabricarea unei arme nucleare, iar singurul lucru mai grav decât actualul Iran este un Iran dotat cu arme nucleare. Încă cred că are sens să revenim la acord. Totul depinde de Iran”, a declarat miercuri Joe Biden, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune din Israel – Channel 12.
Liderul de la Casa Albă a atras atenţia asupra faptului că Statele Unite ale Americii se vor retrage din negocierile privind relansarea acordului nuclear iranian, dacă Guvernul de la Teheran va cere eliminarea Gardienilor Revoluţiei de pe lista organizaţiilor teroriste. Spre final, acesta a spus că SUA vor utiliza forţa militară împotriva Iranului doar „în ultimă instanţă”, pentru a evita dotarea cu arme nucleare.
La rândul său, premierul interimar al Israelului, Yair Lapid, a afirmat că este necesară o nouă arhitectură de securitate şi o nouă arhitectură comercială în Orientul Mijlociu, plus formarea unei coaliţii mondiale pentru contracararea ameninţărilor militare generate de Iran.
Despre acordul nuclear cu Iranul
The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA – Planul Cuprinzător de Acțiune Comun) cunoscut, totodată, ca „acordul nuclear cu Iranul” sau „acordul cu Iranul”, este un acord privind programul nuclear iranian, încheiat la Viena pe data de 14 iulie 2015, între Iran și P5+1 (cei cinci membri permanenți ai Consiliul de Securitate al ONU: Statele Unite ale Americii, China, Rusia, Marea Britanie, Franța și Germania) împreună cu Uniunea Europeană.
Negocierile formale pentru JCPOA au început odată cu adoptarea planului comun de acțiune, un acord interimar semnat între Iran și statele membre P5+1 în noiembrie 2013. În acel an, Iranul și P5+1 s-au angajat în negocieri pentru următoarele 20 de luni, iar în aprilie 2015 au convenit asupra unui cadru pentru acordul final. În iulie 2015, Iranul și P5+1 au confirmat acordul asupra planului comun de acțiune, împreună cu „acordul privind foaia de parcurs” dintre Iran și Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
După ce Administrația Trump a certificat de două ori conformitatea Iranului, Statele Unite ale Americii s-au retras din JCPOA în mai 2018 deoarece Donald Trump a promis că va negocia un acord mai bun. Donald Trump și-a părăsit mandatul fără a-și îndeplini acest angajament, iar analiștii politici au stabilit că Iranul s-a apropiat de dezvoltarea unei arme nucleare de la retragerea americană.