Președintele american Joe Biden a cerut joi Congresului Statelor Unite peste 32 miliarde de dolari pentru a oferi ajutor umanitar şi militar Ucrainei şi a finanţa noua sa strategie anti-COVID, două nevoi pe care le descrie drept „urgente şi imediate”, transmite Casa Albă.

Arme pentru Ucraina în valoare de 10 miliarde de dolari

Aproximativ 10 miliarde de dolari sunt necesare pentru a furniza Ucrainei arme defensive, a-i permite să-şi protejeze reţeaua electrică, să combată atacurile cibernetice şi dezinformarea, a declarat administraţia Biden într-un comunicat, potrivit France Presse citată de Agerpres.

Aceşti bani vor permite de asemenea Statelor Unite să finanţeze riposta împotriva Moscovei, începând cu sancţiunile vizând oligarhii ruşi.

Executivul american cere de asemenea Congresului 22,5 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva pandemiei, indicând că este „aproape lipsit” de fonduri federale asupra acestui dosar.

Aceşti bani vor fi folosiţi printre altele pentru a fi pregătiţi în eventualitatea apariţiei de noi variante, a evita închiderea afacerilor sau a şcolilor şi pentru a finanţa distribuţia de vaccinuri în străinătate.

Dar pentru Casa Albă va fi mai greu să pună mâna pe aceste fonduri, în timp ce mulţi aleşi conservatori şi-au exprimat deja rezervele, notează AFP.

„Nu este încă clar de ce sunt necesare fondurile suplimentare”, au subliniat 35 de senatori republicani miercuri într-o scrisoare către Joe Biden.

Executivul american vrea ca cele 32 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi împotriva COVID-19 să fie incluse în bugetul său anual pe care aleşii trebuie să-l valideze înainte ca cel actual să expire, vineri 11 martie.

SUA, noi sancțiuni pentru oligarhii ruși

În același timp, administraţia SUA va impune noi sancţiuni oligarhilor ruşi în cadrul ripostei occidentale la invazia Ucrainei de către Moscova, inclusiv o interdicţie de intrare în Statele Unite, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Washingtonul a sancţionat deja săptămâna trecută pe oameni de afaceri ruşi, apropiaţi ai Kremlinului şi chiar pe preşedintele rus Vladimir Putin, îngheţându-le posibilele bunuri în Statele Unite. Dar Uniunea Europeană a adăugat, de luni, mai mulţi oligarhi pe propria listă neagră.

Noile sancţiuni americane, aşteptate joi, vor permite ca Statele Unite să se alinieze la lista europeană şi includ o interdicţie de intrare pe teritoriul american şi măsuri pentru a-i împiedica pe oligarhi să-şi transfere bunurile către membrii familiilor lor, potrivit sursei citate, care confirmă o informaţie difuzată de Bloomberg.